Реклама / Ads
21| 7915 |20.11.2020 НОВИНИ

Д-р Петър Марков: Трябва да се действа много бързо, за да се изведе страната от острата недостатъчност на здравеопазване

.
Д-р Петър Марков
България от няколко дни е номер три в Европа по средна дневна смъртност от Ковид-19 на глава от населението. Пред Италия, пред Испания, пред Франция, пред Великобритания. Както се вижда на графиката тази 3та позиция е „извоювана“ в условия на сериозна конкуренция от страна на стръмно нарастващите смъртните случаи из цяла Европа. Но явно е, нашият темп на растеж не е бит от никой.
 

Така започва коментарът във Фейсбук на на д-р Петър Марков, епидемиолог в Европейския център за контрол на инфекциозните болести в Стокхолм, Швеция по повод показателните графики на смъртността в страната ни. Ето какво още казва експертът:

 

България върви стръмно нагоре и, кой знае, ако не утре, то може би вдругиден може да надмине шампионите Чехия и Белгия и да стане първа.


.

Въпросните две държави впрочем, в резултат на адекватни мерки и мобилизация, преди около 3 седмици успяха да обърнат кривата на средния дневен брой заразени от нарастване в спад. Съответно не закъсня и резултатът – от средата на миналата седмица и в двете започнаха да регистрират намаляващ брой загинали от вируса. Но при нас сега този брой расте. И расте така, че никоя друга страна не е в състояние да ни догони.


Ако погледнем друга графика - тази на средния дневен брой новозаразени в България ще видим че растежа им леко са „заобля“ и скоростта му е по ниска. Това означава че мерките, в България каквито ги има, както се прилагат, и доколкото се спазват дават някакъв резултат. Но броят на заразените продължава да расте и в момента. Не спира да расте.


Какво означава когато на стълбите и пред входа на болниците умират (хоспитализирани) пациенти? Ясно е като две и две четири. Пределът на болниците да се справят с тежко болни хора ВЕЧЕ е достигнат и минат. Т.е. болници вече няма, но, както казах, броят на заразените не спира да расте. Ако броят на заразените расте, то и броят на тежко и критично болните ще продължава да расте. Да припомня – това се случва закъснително. Дори днес да спре растежа на новозаразени, броят на тежко болните ще расте още две седмици докато стигне до своя пик. Но растежа на боря на новозаразените не спира.

 

Тези двама човека – наши съграждани са загубили живота си защото не им е оказана нужната клинична грижа. Това е знаково, вододелно събитие!

 

Дотук хора умираха или защото не се пазеха от заразяване, или защото не биваха опазвани достатъчно от държавата си или защото вирусът е смъртоносен по природа. От сега нататък хора ще умират по още една причина – защото няма да има къде да бъдат лекувани или защото ще бъдата „лекувани“ на стълбите.

 

Тази добавъчна смъртност от нелечение или неадекватно лечение, ще има своя логика и няма да следва по същия начин броят на заразените както досега. Тя е вероятно да расте по-бързо и да не намалява лесно докато не се повиши ефективният капацитет на системата да приема и лекува неспирно нарастващия брой от тежко болни хора. Точно това беше, което всички ние така искахме да избегнем посредством по-навременни, по-масови и по ефективни мерки, и за което толкоз много говорехме. Да предотвратим умирането на хора, които могат да бъдат спасени, да избегнем предотвратимата част от смъртните случаи. Поне тях!


.

Епидемиите са верижен процес, който оставен без контрол се разраства в геометична прогресия. Проблемът нама да се реши от само себе си. Колкото повече се изпуска, толкова по-голям ресурс ни е необходим, дори за да  стоим на едно място и да не изоставаме от вируса. В момента са видимо нужни още, допълнителни мерки за намаляване на предаването на вируса. Те трябава да бъдат засилвани дотогава, докато броят на новозаразените не започне да пада и след това да се поддържат докато слезе до ниски нива. Нужни са още и спешни стъпки на здравния министър за значително засилване на капацитета за лекуване на тежките случаи с Ковид-19.


Тук и сега трябва да се действа много бързо и решително за да се изведе страната ни от състояние на остра недостатъчност на здравеопазване.

 

Д-р Петър Марков, Фейсбук

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4149 |19.11.2020 Нигяр Джафер: Българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си . 22| 5189 |19.11.2020 Съпругата на починалия: Днес, на рожденият му ден, трябва да го погребвам заради некадърни доктори . 3| 4265 |18.11.2020 Вигенин за Скопие: За танго трябват двама. Танц нямаше . 6| 4418 |18.11.2020 Д-р Петър Марков: Броят на тежко болните с COVID-19 в България ще расте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads