Реклама / Ads
11| 3186 |08.04.2021 НОВИНИ

Проф. Ангелов отчете първи крачки към края на третата вълна у нас

.
Проф. Костадин Ангелов Източник: БГНЕС
Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта. Много ясна и отчетлива тенденция.
 

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на короновируса у нас.

 

74% от леглата за неусложнени пациенти са заети на национална база. Заетостта на интензивните легла е 64%, като тук също се отчита тенденция за намаляване на заетостта на леглата.

 

По отношение на медиците, от началото на епидемията 12 368 са с положителни тестове за коронавирус.

 

Числото на броя на излекуваните доближава това на регистрираните случаи.

 

"Това, което от доста време очаквахме да се случи, а именно да имаме постепенно задържане и спад, е на лице. То се отразява и на мястото ни спрямо останалите страни от ЕС и на Балканите. Данните са следните: по 14-дневна заболеваемост България в момента е на 635 на 100 000, което й отрежда 9 място в Европейския съюз и 4 на Балканския полуостров. По отношение на смъртността сме на 2 място в ЕС след Унгария и на 2-ро място на Балканите след Република Северна Македония", информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

"По отношение на вътрешното разпространение имаме няколко области с над 700 на 100 000", отчете той. Според него балансът между строгостта на мерките и преминаването на третата вълна на коронавируса у нас е налице. Доц. Кунчев показа графика, която показва лек спад на случаите.

 

"Разбира се, това не трябва да ни успокоява, защото все още хоспитализациите и хората, настанени в интензивни отделения, поддържат високи стойности, но като положителност на тестовете, заболяемост и смъртност, данните за тази трета вълна са по-ниски, отколкото втората вълна през ноември", добави той.

 

Ген. Мутафчийски определи тенденциите като изключително крехки, защото спадът на заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база и 0,5% на едноседмична.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3420 |08.04.2021 Проф. Сербезова препоръча да се обръща внимание на реакциите на собствения организъм при ваксиниране с „АстраЗенека“ . 18| 7131 |07.04.2021 Проф. Калин Янакиев: Бойко Борисов е политически кастриран . 5| 4052 |07.04.2021 Проф. Росен Стоянов: Борисов призна, че държавата е участвала в кампанията . 12| 3683 |07.04.2021 Проф. Минеков: Предсрочни честни избори е най-добрият вариант, мафията е ранена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads