Реклама / Ads
35| 4044 |11.02.2021 НОВИНИ

Ангелов: Вероятно това, което се случва, е трета вълна

.
Източник: БГНЕС
Наблюдава се трайна тенденция за покачване на новозаболелите в последните седмици. 12 области в момента са в червената зона. Няма области в страната, които да са с под 20 заболели на 100 хиляди души. Темпът на нарастване не е голям, но е видим.
 

Това стана ясно по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

 

Към днешна дата заболеваемостта на 14-дневна база е 99 на 100 хиляди души. Това ни отрежда 6-то място на Балканите. 8.03 е смъртността на 100 хиляди души, което ни поставя на 15-то място в ЕС. По това отношение раздвижване няма.

 

За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-19. Паралелно с това, благодарение на мерките, които действат в страната и са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболяемост и в Европа, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

"Вероятно това, което се случва в момента, е началото на третата вълна", посочи още Ангелов.

 

Шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че увеличението спрямо миналата седмица по отношение на заразените е 32%. Смъртността е скочила с 4%, а настанените в болница са нараснали с 15%. Интензивните структури все още не са толкова натоварени.

 

"Към днешна дата това не е предизвикателство пред здравната система. В някои региони като Казанлък, например, обаче почти изцяло са заети двете отделения", обясни ген. Мутафчийски.

 

“Интервюто на един личен лекар не може да означава интервю на всички лекари. Въпросите сме ги входирали, те са изпратени към експертните съвети. Отговорите трябва да бъдат получени преди стартирането на 4 фаза, която е част от масовата ваксинация. Не очаквайте от нас да дадем отговори на въпроси, на които науката в света не е дала още отговори. Ние говорим само истината такава, каквато я дава науката, и нищо повече. Няма да залитаме в политически или обществени наклонности на мнението”, заяви още проф. Ангелов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3709 |10.02.2021 Петър Славов: Скандално и противоконституционно е това, което се прави с КЗК . 24| 5443 |09.02.2021 СЗО: Вероятно коронавирусът не е тръгнал от Ухан . 55| 4796 |04.02.2021 НОЩ: Затегнете редиците за това, което ни очаква . 28| 26636 |27.01.2021 Писмо от Добруджа до Борисов и Ангелов: Стойчо Стойчев е починал, молейки се за въздух

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads