Реклама / Ads
13| 4341 |10.12.2020 НОВИНИ

Втори сме по смъртност от COVID в Европа. Америка забрани износа на ваксини. Няма да се отварят детските градини

.
Д-р Костадин Ангелов
Не се готвим да отваряме детските градини. Имаме нужда от информация, за да вземем решение. Данните не ни водят в тази посока. Натискът е огромен. Едни ни подкрепят, други не. Вероятно всеки е прав. Ние, които се изправяме пред вас, трябва да намерим този крехък баланс. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ в четвъртък.
 

Виждате какво става в Европа - този вирус опровергава всяко едно твърдение. Голяма част от лекарите казваха, че този вирус лятото ще бъде убит. Други ,че ще замре във времето. Всички сбъркахме. Ние следим всяко едно число със загриженост. Виждате как се опитваме да направим логистиката за ваксините, но Америка забрани износа на ваксини. При тази ситуация, трябва да намерим решение. Тази ситуация изисква надлъгване с вируса. Надеждата идва с ваксините. Този вирус изисква всеки един да стане лекар“, допълни той.

 

Ангелов продължи: „Ситуацията е следната - за последните 7 дни излекувани са 16 872. Общо да последните 4 дни са 11 405. Добро впечатление правят тези числа, те са надеждата, която ни е необходима в тази битка.

 

7445 са случаите на заразени медици. 52 процента от леглата са заети. В Ямбол и Шумен този процент е по-висок. Висока е заетостта на леглата в Бургас, Благоевград, Варна, Търново, Сливен, Разград.  София-град е на ръба, очакваме да падне под 600 на 10 000 души. Толкова е крехко не е рано да се правят изводи за постигане на успех. Остават 10 дни, в които трябва заедно да постигнем успеха.

 

Ние сме тук, протягаме ръка към всички българи за спазване на мерките.  Нека за 10 дни да загърбим политиката и да овладеем епидемията. Да прекършим гръбнака на тази невидим враг, с който се борим. Следим смъртността, лично ми се докладва за пациенти в младата група и правим анализ.

 

В България имахме много призиви към пациентите да не се самолекуват. Днес ще се реши проблема с 1000-те лева за личните лекари. Проблемът е чисто бюджетна процедура. Снимката от Варна - няма да толерирам лошо отношение към пациентите.  Разпоредил съм проверки. Нещата в тази ситуация съм сигурен, че ще има санкционирани лица. Нямам притеснения, че болничните легла ще свършат. Екип на МЗ рабати много тясно с фирмите производители на ваксини, които да представят цялата информация, за да направим информационна кампания. Ваксината се поставя от лекар, много е рано да говорим за показания и противопоказания.".

 

„България е на трето място по заболеваемост на Балканите. Страната е на второ място в Европа по смъртност. Хубавото е, че сега се бележи слаба крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите. Това не бива да намалява нашата бдителност“, обясни проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг.

 

„ЕК е договори 2 млрд. ваксини, а за България има гаранция, че ще получи количествата, които е заявила“ , казаха от НОЩ.

 

Ген. Венцислав Мутафчийски потвърди за четирима повторно заразени с коронавирус медици.   Потвърждавам, че данните за повторно заразените с COVID-19 лекари и медици е пълната истина. Първоначално имаше информация за трима новозаразени, но след това се появи и четвърти, разкри на брифинг директорът на ВМА и член на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 

 

"Единият случай е на лекарка, дала положителен тест на 6 юни, прекарала е тежко вируса, а повторното и заразяване е в Хърватска през есента. Дъщерите на въпросната служителка се заразиха от нея", каза още той. "За съжаление нямаме възможност да изследваме генетично щабовете на вируса", допълни ген. Мутафчийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6350 |10.12.2020 Проф. Мариана Мурджева: Ваксината срещу COVID-19 не трябва да се прилага при хора с остра инфекция . 17| 3742 |09.12.2020 Над 11 000 служители на МВР искат да се ваксинират срещу COVID-19 . 9| 6625 |09.12.2020 Иван Нейков подозира скрита идея в масовото прехвърляне на пенсии от втория стълб . 11| 4851 |09.12.2020 Всичко по темата! COVID-19 у нас: Над 40% заразени и голям брой излекувани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads