Реклама / Ads

19| 3729 |12.11.2020 НОВИНИ

Здравният министър: Не се самолекувайте, това може да има тежки последици

.
Д-р Костадин Ангелов
Не се презапасявайте с лекарства. Не се самолекувайте, не купувайте антибиотици. Това ще създаде тежки последици на българския народ. Ще се изправим пред антибиотична резистентност. Това понякога може да завърши фатално. На територията на страната има достатъчно количества от всички медикаменти.Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг.

Хората се водят от страх, на не от разум. И този страх води до грешни решения. Създадохме организация, с която да осигурим бременните жени. До края на днешни яден ще ги има на всички аптеки, посочени от ИАЛ. Имаме телефони, на които бременните могат да звънят. На пазара има азитромицин. Това лекарство го има под различни търговски наименования. Който и да е друг антибиотик не лекува коронавирус. Той трябва да се назначи от лекар, когато има опасност от бактериална инфекция.

Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия, както за човека, така и за обществото.

 

Тече реорганизация на цялата здравна система, потвърди здравният министър в началото на срещата. Най-голяма заетост на леглата с болни от COVID-19 има в Благоевград, Габрово, Разград, Търговище и Шумен.

 

Общият брой на медицинския персонал, който е с положителен тест за коронавирус, е 3459. В лечебни заведения са 121, 9 от които са в интензивни отделения.

Смъртността показва нивото на организация на здравната система и по-точно възможността здравната ни система да се справи с епидемията. Страните, в които смъртността е по-висока от тази в България, са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Страните, в които смъртността е близка до тази у нас, са Франция и Испания, поясни още здравният министър.

 

Всички училища, в които има над 15% заболели, минават в електронна среда на обучение. По места властите имат право да надграждат тези мерки и да вземат допълнителни решения, съобщи Ангелов.

 

Мярката възрастните хора да могат да пазаруват само между 8.00 и 10.00 ч. е била взета сериозни дискусии, увери министърът. Обстановката ще бъде следена и при необходимост мерките могат да бъдат изменяни. При влошаване на времето „зеленият коридор“ за възрастните хора над 65 години ще бъде изместен между 14.00 и 16.00 ч.

 

Тече реорганизация на цялата здравна система, потвърди здравният министър в началото на срещата. На национално ниво заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните е 23%, сочат данните за вчерашния ден. Най-голяма заетост на леглата с болни от COVID-19 има в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен, съобщи още здравният министър.

 

„Тези числа за условни и динамични, защото тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система, съгласно плана, който следваме на етап 4 от Националния план за справяне с коронавирусната инфекция при над 300 новозаболели на 100 000 население“, отбеляза министър Ангелов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 3360 |11.11.2020 Здравният министър: Локдаун ще изкара хората на улиците . 14| 4008 |10.11.2020 Здравният министър: Не подценихме ситуацията, а всички сбъркахме . 6| 4215 |06.11.2020 Здравният министър: Новите тиражи антигенни тестове ще са безплатни за гражданите . 42| 4723 |05.11.2020 Здравният министър: Само здравият разум ще ни спаси, нищо друго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ