Реклама / Ads
12| 3720 |18.03.2021 НОВИНИ

Обяснения, застраховки и отговори на здравния министър

.
Костадин Ангелов
Костадин Ангелов призова новото затваряне да не се политизира, както и цялата тема за COVID-19. ”Ако не можете да сте част от решението на проблема, не бъдете част от проблема!”, заяви Ангелов към кандиданите за депутати. После той даде обяснения на многобройните журналистически въпроси.
 

"Казва се, че няма правилна схема и рецепта, която да дава животоспасяващо лекарство на нито един народ по света. Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен и ни изненадва", продължи той.

 

"Заговори се и за френски щам, който не се хваща с PCR тест. В хода на целия информационен поток, вземането на правилно решение е много трудно. Много е рано за оценки и и да кажем дали не сме сгрешили или винаги сме били прави. Винаги сме слушали какво ни казва медицината и сме го пречупвали през хипократовата клетва", каза още министърът.

 

Здравният министър заяви, че не можем да си позволим да изхвърляме ваксини, защото за подготвени за поставяне, а няма хора, които да са готови за имунизация по списък. Затова той призова лекарите да използват ваксините максимално ефективно и да ги поставят на когото могат, за да не изтече срока им на годност.

 

Той каза също, че електронния регистър за записване за имунизация ще заработи отново, когато има официално решение по казуса с ваксината на „Астра Зенека“.

 

„Астра Зенека“ не причинява нищо. Няма научни доказателства, които да доказват твърдението, че нещо причинява“, категоричен беше здравният министър.

 

"Всички мислихме, че всички сме равни, но някои се оказаха по-равни", лаконично заяви той относно квотата за разпределение на ваксините.

 

Очаква се потвърждението от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да излезе с финално становище за АстраЗенека, за която има съмнения, че предизвиква тромби. Ще излезе и експертизата от Пловдив на един от ваксинирането у нас, който почина след поставянето на първата игла.

 

Здравният министър припомни, че за всяка ваксина трябва да имаме произнасяне на ЕМА за безопасността на ваксините и ако това стане и за руската ваксина или тази от Китай, то и България ще може да я поръча. Проф. Ангелов обаче бе категоричен, че и Чехия, и Словакия са спрели имунизацията.

 

"Да не се хващаме като удавник за сламка", апелира той.

 

На въпрос това ли е последната вълна на коронавируса, проф. Ангелов отговори: "Не знам". И добави, че не би си позволил да прави прогнози като някои експерти, които се изявяват в партийните листи за изборите.

 

"Изборите идват и си отиват, политиците също, но този народ остава. Хората ще разберат кой-кой е в крайна сметка", заяви проф. Ангелов.

 

Той припомни, че датата на парламентарните избори не е определена от здравните власти, а след консултации при президента. По думите му животът на хората няма да е застрашен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 4376 |17.03.2021 Русия отговори на нападките на Байдън . 5| 3282 |15.03.2021 ЕК отговори: Засега няма разговори между Брюксел и Москва . 14| 4899 |14.03.2021 Варненските актьори отговориха на властта със ”100им в театъра” . 12| 3287 |02.03.2021 В РСМ бесни: Имаме ли президент, който да отговори на провокациите на Румен Радев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads