Реклама / Ads
6| 3303 |25.03.2021 НОВИНИ

Ангелов призна - тежало му единствено числото на починалите

.
Числото на починалите е единственото, което ми тежи като лекар изключително много. Тези хора, каквито и тенденции да коментираме на национално, европейско или световно ниво, няма да се върнат. За тях истината е най-жестока. Искам да отправя апел към хората, които продължават да разпространяват мнения и да се съмняват в съществуването на този вирус - истината е пред нас и тя е жестока.
 

Това заяви по време на редовния седмичен брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Националният оперативен щаб представи актуални данни, седмица след обявеното затягане на мерките в страната и само няколко дни от влизането им в сила.

 

Шести сме в Европа и втори на Балканите по показател заболяемост от COVID-19. Но сме Балканската държава по показател смъртност и сме четвърти в Европейския съюз, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Забелязва се обаче застой в цифрите, а не стръмно покачване, каквото се отчиташе преди седмица, съобщиха още здравните власти.

 

"Третата вълна е по-различна от втората - медиците, които са ваксинирани, не се разболяват. С това осигурихме възможността при третата вълна да няма недостиг на медицински персонал. Леглата на национална база - 69% за неусложнени пациенти са заети към днешна дата", обясни здравният министър.

 

Той увери - страната ни щяла да се справи с тази трета вълна и всички лечебни заведения са подготвени. Където има недостиг на легла, се разкриват нови, има медикаменти, лични предпазни средства. Подготвя се и нова извънредна доставка на ремдесивир.

 

"На днешния ден продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксина и за нашата страна, благодарение на усилията на правителството и на премиера, който заедно с още 5 държави написа писмо с молба за справедливо преразпределение на дозите. Очакваме днес да приключат експертните разговори", посочи още здравният министър.

 

България премина от трето на второ място по интензивност на смъртните случаи.

 

“За последната седмица нарастването в заразените на 100 000 е с 23%. Надминахме върха си от ноември миналата година още онзи ден, сега сме над него - 679 на 100 хил. Нарастването спрямо миналата седмица е с 23%”, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

“По отношение на смъртността - за седмица има колебание в нарастването - само 5%. Но все пак за 14 дни, поради предходната седмица процентът се запазва висок - 52%”, допълни още той.

 

“Много искам да имаме възможност за избор на ваксини. Такава беше идеята в самото начало, когато договаряхме количествата. Очаквам днес, ако се стигне до съгласие, да имаме достатъчно количество допълнителни ваксини. От ваксината, която дойде, ще получат и общопрактикуващите лекари, и лечебните заведения. Нямаме задържана поради някаква причина ваксина”, обясни здравният министър.


За завода за ваксини в Разград - да, имало такава инициатива на ниво ЕС за участие на всички държави с всички мощности като се ангажират правителствата с осигуряване на нужната политическа подкрепа, регулаторните органи и прочее, обясни още проф. Ангелов.


“Тук говорим за производство на ваксини. Това е многостъпален процес. Различни етапи може да бъдат предоставени на държавите. Процесът, в който ние бихме могли да участваме, става въпрос за регистрираните в ЕС. 


За ваксината на БАН и липсата на финансиране: 


“Хубаво е хората да знаят - когато се говори за ваксина, изпратил съм официално писмо до БАН, ще зададем допълнителни въпроси. Когато се говори за прототип, трябва да се каже, че е изпитвана и има възможност да създава имунитет. БАН не са го направили не защото липсва финансиране. Става дума за нещо в епруветка. Когато разполагаме с цялата информация - да, ще помогнем. Но не е точно така. Когато се отговори на всички въпроси, ще подпомогнем” 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3700 |23.03.2021 Ангелов за COVID-смъртността у нас: Ако тествахме повече, нямаше да сме първи . 17| 16724 |22.03.2021 Димитър Стоянов: Не е ли предателство да не се потърси сметка от този, който е получил едни 60 млн. по самопризнанията на далия парите? . 27| 4737 |21.03.2021 Ангелов опроверга Борисов. Не зависело от нас кога ще произвеждаме ваксини . 0| 3744 |20.03.2021 Италия призна парламентарните избори за уважителна причина за придвижване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads