Реклама / Ads
7| 3040 |14.01.2021 НОВИНИ

Отчетоха добра тенденция от въведените противоепидемични мерки

.
Източник: БГНЕС
Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира и върху заетостта на болничните легла на национална база – за неусложнени пациенти – 32%, на интензивните – 44 на сто. Това съобщи днес на редовен брифинг за разпространението на коронавируса министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
 

„Доживяхме, след като ноември няколко седмици оглавявахме класациите по заболяемост – бяхме на 1-во, 2-ро до 3-то място, сега да сме на 27-мо място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. Съответно на 6-о място на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост, която за периода е 154 на 100 000. По отношение на смъртността, която е 13,7 на 100 000 заемаме 9-о място в ЕС и ЕИК“, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции“, заяви на брифинга проф. Венцислав Мутафчийски:

 

„А те са най-вече във Великобритания и в Чехия. Дължат се най-вероятно на т.нар. нов щам. Върха на епидемията – през пролетта, Великобритания има 18 000 хоспитализирани, в най-тежкия си момент. В момента има 30 000 – увеличение с над 30% въпреки много по-строгите мерки“.

 

„Въпреки добрите данни…трябва да бъдем много внимателни и в тази връзка по-никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфекция, да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати“, допълни председателят на НОЩ.

 

Ситуацията в България по отношение на разпространението на Covid-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация. Това е докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, преди редовния брифинг.

Министър-председателят изрази благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу Covid-19 между всички държави членки на ЕС. Премиерът Борисов добави, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса, съобщи правителствената пресслужба.

 

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с Covid-19. Мутафчийски добави, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 4779 |30.12.2020 Харалан Александров: Разминахме се с революцията и това е добра новина . 3| 3079 |22.12.2020 ”Галъп”: Само 16% от българите вярват, че 2021 г. ще е по-добра от сегашната . 25| 7818 |10.12.2020 Хакери се добраха до данни за ваксините на ” Пфайзер и Бионтех" . 6| 4388 |18.12.2020 Ивета Чернева за Фрог: Администрацията на Байдън трябва да се подготви за мега-тенденцията срещу разширяването в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads