Реклама / Ads
17| 3943 |11.11.2020 НОВИНИ

Здравният министър: Локдаун ще изкара хората на улиците

.
Проф. Костадин Ангелов Източник: БГНЕС
В настоящия момент при тази заболеваемост и дифузното разпространение локдаун няма да има ефект. Ако това се случи, ние ще изкараме хората на улиците и може да се получи обратен ефект. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
 

До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в зравната система, посочи здравният министър


"Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение", поясни Ангелов.


Той припомни, че при първото затваряне на държавата е имало сериозна негативна реакция от страна на хората.


"Данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период, тогава се правят и заключенията", каза още проф. Ангелов.


На въпрос за готовността на системата, той каза, че през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, дезинфектанти.


"Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър", посочи още Ангелов.


Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са „под 0.003% от всички случаи“.


Здравният министър отново обърна внимание, че не трябва да се презапасяват хората с лекарства. Държавата ще вземе отношение по тзи въпрос.


Във връзка с ангажираността на лекарите министърът каза: "Всеки лекар, който има инфекциозни болести (специалност – бел. ред.), трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3923 |10.11.2020 ”Локдаун” е дума на годината на британския речник Колинс . 14| 4664 |10.11.2020 Здравният министър: Не подценихме ситуацията, а всички сбъркахме . 20| 5076 |07.11.2020 Томислав Дончев: Въвеждане на тотален локдаун ще е много тежък удар върху икономиката . 6| 4924 |06.11.2020 Здравният министър: Новите тиражи антигенни тестове ще са безплатни за гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads