Реклама / Ads
19| 3980 |01.04.2021 НОВИНИ

„До няколко седмици нещата ще се оправят, вервайте ми!“ или как проф. Ангелов превърна брифинга за COVID в предизборна кампания

.
Проф. Костадин Ангелов
На днешният редовен брифинг на здравните власти проф. Костадин Ангелов звучеше все едно е на предизборна кампания – по-скоро като кандидат-политик, отколкото като министър на здравеопазването. В рамките на няколко седмици нещата ще се оправят, заобещава той.
 

Това обещание ни звучи като едно друго отпреди години „Ще ви оправя за 800 дни, вервайте ми!“

 

„Отчитаме покачване на случаите за последните две седмици. Намираме се в най-върховата част на третия пик. Според специалистите започваме да вървим към най-високата част на платото. Надяваме се ситуацията да остане такава в следващите дни“, коментира той.

 

Министърът обаче призна за натиск върху лечебните заведения. Особено осезаем той е в София-град, Бургас, Шумен и Варна. Най-големият натиск бил обаче върху психиката на хората.

 

„Моля, нека всеки един български гражданин да бъде спокоен. Системата на здравеопазването е подготвена, нямаме абсолютно никакви притеснения“, увери категорично проф. Ангелов.

 

Разбира се, последваха редица благодарности за всички, които са се ваксинирали, особено към лекарите.

 

„Единствената държава в Европа сме, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и после се отказват, защото не е избраната от тях. Очакваме до края на април да получим достатъчно ваксини, за да дадем на хората възможността за избор“, отново обеща здравният министър.

 

Доц. Ангел Кунчев информира, че на база на 14-дневната заболеваемост България е на пето място в ЕС и на второ на Балканския полуостров. Що се отнася до смъртността – трети сме в ЕС и първи на Балканите. 

 

„По-ниска е смъртността в сравнение с втората вълна на коронавируса у нас. 21 на 100 хиляди, което се дължи основно на характеристиката на английския щам, при който се наблюдава по-слабо разпространени. Хоспитализираните са много повече от втората вълна, което се дължи на особеностите на английския щам, който води по-бързо до нужда от хоспитализиране и нужда от кислород,“ обясни той.

 

От своя страна Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов информира, че през април очакваме около 700 000 дози ваксини, около 300 000 ще бъдат и РНК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3447 |01.04.2021 Точно в 11 часа тестват сирените в няколко града . 12| 4289 |29.03.2021 Ваксината на Pfizer/BioNTech - 80% ефективна след две седмици от първата доза . 11| 4459 |29.03.2021 Д-р Десислава Кателиева: Нещата не са под контрол, липсват легла с кислород! . 0| 3371 |19.03.2021 Повторение на два от последните няколко финала в Шампионската лига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads