Реклама / Ads
0| 2717 |07.11.2022 НОВИНИ

Безплатен обяд за социално слабите

.
Право на топъл обяд имат хората и семействата с ниски доходи или без финансови средства. От 19-ти септември може да се подават документи за новия програмен период, който ще продължи през следващите 5 години.
 

Почти всяка община в България има програма "топъл обяд". От общо 260 общини в България, 230 предоставят такава услуга. Право на нея в новия програмен период имат хора и семейства без доходи или с ниски доходи, които не могат да се издържат с тях и не получават подкрепа от близките си. Проектът е финансиран по Програмата за храни и основно материално подпомагане.

 

В програмата могат да се включат хора, за които е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа. Скитащи и бездомни хора също могат да кандидатстват, както и  семейства, изпаднали в затруднено положение в резултат на природни бедствия, пандемии и други форсмажорни обстоятелства, съобщава БНТ.

 

Необходимо е лично да бъде подадено заявление по образец в общината, в която живеят и ако в нея се изпълнява проект по мярката. В срок от пет работни дни от дирекция „Социално подпомагане" в общината потвърждават дали кандидатът отговаря на изискванията.

 

По информация на социалното министерство през новия период 2021 - 2027 година програмата за храни и основно материално подпомагане е в размер на близо 412 млн. лв.

Средствата са два пъти повече спрямо предходния период. Това ще позволи разширяване на броя на подпомаганите семейства.

 

Предходният период от 2014 до 2020г. приключи в края на септември тази година. Като резултат общо 188 общини и райони на общини предоставяха „Топъл обяд" на близо 52 000 нуждаещи в цялата страна.

 

"Всъщност вече има сключени договори от общините и от агенцията за социално подпомагане, които управляват програмата, така че на практика е осигурена непрекъсваемост в начина и условията на доставянето на топлия обяд", уверява Наталия Ефремова, зам.-министър на труда и социалната политика.


От 19-ти септември, когато стартира новата програма, всички общини които досега са предоставяли топъл обяд, вече имат нови договори. Увеличените средства в новата програма им позволяват донякъде да се справят и с инфлацията. Цената на топлия обяд сега е 3,20 лв. на ден и при възможност, отново ще бъде актуализирана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2881 |07.11.2022 Линейките в страната включват дружно сирени по обяд заради протест на Спешна помощ . 1| 2823 |03.11.2022 WINBET с до 2000 лв. бонус безплатен залог при успешен залог за победител на Мондиала . 0| 2734 |28.10.2022 400 хил. деца в риск от бедност и социално изключване . 9| 10690 |26.10.2022 Назрява социално недоволство: В държавната администрация готвят масови протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads