Реклама / Ads
1| 3409 |19.09.2023 НОВИНИ

Безплатно пътуване с градски транспорт в Русе и затваряне на улица в Европейския ден без автомобили

.
Източник: БГНЕС
В Европейския ден без автомобили - 22 септември - безплатно в превозните средства на Общински транспорт ще пътува по 1 придружител на дете до 10-годишна възраст, притежаващо карта за пътуване в градския транспорт. Това е една от множеството инициативи, посветени на Европейската седмица на мобилността.

На 22 септември /петък/ от 9 до 17 ч. Община Русе ще затвори за влизане на МПС улиците „Хан Крум“ и „Хан Аспарух“, като там ще бъде разположена измерваща чистотата на въздуха станция.

 

На този ден Сдружение „Вело-Русе“ ще демонстрира и движение по контра-флоу/насрещни велосипедни алеи/ в затворения участък.

 

На 20 септември /сряда/ от 16  до 18 ч. в Парка на младежта в началото на алея „Перистери“ ще се проведат няколко събития като част от кампанията.

 

Деца от няколко детски градини ще рисуват на тема „Автомобили на бъдещето“.Възпитаниците на ДГ „Чучулига“ и СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ ще рисуват с тебешир на тема „Пестене природните богатства на планетата, чрез екологичното придвижване и изразходване на човешката ни енергия“.

 

Ще има викторина с въпроси, свързани с град Русе, безопасното движение и алтернативното придвижване. Фондация „СпоДари“ ще проведе обучение под формата на игра за децата.

 

На алея „Перистери“ ще бъде разположен и щанд на „Тумба сълюшънс“. Участниците ще могат да се регистрират в разработеното от тях мобилно приложение WeRide.

 

Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември. Идеята за него произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

 

Целите на кампанията са формиране на екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани, разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия, популяризиране на алтернативните начини на транспорт в големите градове, включително по-широкото използване на обществения транспорт, демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен. Европейски ден без автомобили цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4548 |26.08.2023 Софийският градски съд реши: Васил Божков остава в ареста . 0| 2816 |23.08.2023 Ректорът на Стопанската академия в Свищов предлага стипендия и безплатно обучение на Нургюл . 4| 2549 |20.08.2023 Годишната карта за столичния градски скача, но не е ясно с колко . 9| 2794 |02.08.2023 Мис Стара Загора: Това е "градски манталитет". Остригват момичета още от 2015 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads