Реклама / Ads
47| 6180 |18.02.2014 НОВИНИ

БХК подкрепи агитацията на майчин език

.
Българският хелзинкски комитет (БХК) подкрепя правото на малцинствата в България да имат право да получават предизборни послания на майчиния си език и това право да залегне в новия изборен кодекс, се посочва в съобщение на организацията. Повод за него са споровете в парламента по темата.
 

Международноправните стандарти гарантират възможността избирателите да имат достъп до политически послания на майчиния си език, както и възможността политиците да участват в предизборния политически процес на майчиния си език, напомнят правозащитниците.

Те разясняват, че според сегашното законодателство в България използването на език различен от българския в предизборна кампания се третира като административно нарушение. От БХК напомнят, че Венецианската комисия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) нееднократно са препоръчвали на българските власти да разрешат предизборната агитация на майчин
език, за да се гарантира правото на малцинствата да участват пълноценно в политическия живот.

Хелзинкският комитет напомня и текстовете от Рамковата конвенция за защита на националните малцинства на ООН, ратифицирана от България през 1999 г. Според документа "страните се задължават да признаят, че правото на свобода на изразяване на всяко лице, принадлежащо към национално малцинство, включва свободата да изразява мнение, да получава и разпространява информация и идеи на езика на малцинството, без намеса на държавни власти и независимо от границите."

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) също има установена практика по сходни казуси, включително за присъди в Турция за използване на кюрдски език в изборни кампании, напомнят правозащитниците и уточняват, че тази забрана е отменена в Турция още през 2010 г.

В България съществуват общности, които не говорят или трудно разбират български. От друга страна, правото да се използва майчин език е признато, а изучаването му е гарантирано от държавата. Разумно би било поради това малцинствата да имат възможност да получават информация за изборите и на официалния език, и на майчините езици.

Това ще повиши разбирането на изборния процес сред всички общности, е становището на БХК. Според комитета "липсата на достъпна и разбираема информация, само допълнително улеснява възможността за компрометиране и манипулации на изборите".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5973 |17.02.2014 Първанов: БСП и ДПС ще се договорят за уседналостта и агитацията . 62| 6550 |15.02.2014 Михаил Миков се застъпи за агитацията на чужд език . 34| 5203 |04.02.2014 Борисов: ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата за главен съдебен инспектор на ССБ . 1| 6251 |30.12.2013 Майчинството ще се изчислява по нов модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads