Реклама / Ads
14| 6101 |10.01.2012 НОВИНИ

Бягаме от гейове и младоци в офиса

.
Работодателите отказват договори на майки и роми.
 

Българите не искат гейове, младежи без опит и роми за колеги. Това показва представително проучване на Институт „Отворено общество“ по поръчка на социалното министерство, проведено по проект “Равенството – път към прогрес”. Според неговия ръководител Боян Захариев отговорите показват колко силни са предразсъдъците у всички нас. На въпроса „Ако вие трябваше да избирате кого да назначите на работа?“ близо 45% от анкетираните категорично отказват да вземат младежи без опит, 38% не искат да работят с гейове, а 32% - с цигани. Изненадващо, но българите се оказват доста по-толерантни към жените с хомосексуална ориентация и само 26% не биха ги наели на работа, ако можеха да избират. Проучването цели да покаже на социалните работници кои групи от населението са особено уязвими на трудовия пазар заради дискриминация по различни причини, твърди Боян Захариев.В същото време на всички ни се иска да сме равни, когато си търсим работа. Близо 80% от анкетираните обаче признават, че това на практика не е така.

Само една пета от хората намират, че при кандидатстване имаме еднакъв шанс. Повечето българи вярват, че винаги има по-равни сред равните, че връзките са по-важни от уменията и т.н. Всеки пети смята, че е бил отхвърлян само защото е в предпенсионна възраст, на 12% от анкетираните са отказали работа заради малки деца или бременност, а на 9% - заради етноса. Близо половината от анкетираните намират, че мъжете и жените у нас са равни пред труда, а всеки трети признава, че жените си намират работа по-трудно. Други 12 на сто от анкетираните обаче смятат, че на нежния пол му е доста по-лесно да си осигури работно място.Работодателите от своя страна също признават, че се влияят при избора си от възрастта на кандидатите от етноса, пола, семейното и здравословното им състояние. Те обаче се оказват малко по-широко скроени от обикновените българи. Все пак 7% от тях не биха назначили жени, защото имат малко дете и може да отсъстват по-често. Майчинството се оказва сред основните причини за отказ. Признаците „малко дете“ и „бременност“, събрани заедно, надвишават дела на отказите заради пол и етническа принадлежност. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5430 |09.01.2012 Сексолог: Думите на Рашидов за гейовете са недопустими . 51| 8758 |18.06.2011 Левите повеждат кметска кампания с парад на гейовете към соц-паметник? . 34| 6607 |17.06.2011 У нас - 5% гейове; много повече - хомофоби . 16| 5097 |10.04.2011 Р. Овчаров: Бягаме от реални действия за Белене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads