Реклама / Ads
15| 3854 |05.04.2023 НОВИНИ

Бил Клинтън пред RTE: Съжалявам, че накарах Украйна да се откаже от ядрените си оръжия през 1994 г.

.
Бил Клинтън
Ако Украйна не беше се отказала наивно от ядрените си оръжия през 1994 година на база на голи обещания за ненападение от страна на Русия, сега война нямаше да има. Бившият президент на САЩ Бил Клинтън изрази съжаление, че е ”принудил” Украйна да се откаже от ядрените оръжия през 1994 г., когато беше подписан Будапещенският меморандум.
 

„Чувствам личен принос, защото ги накарах (Украйна) да се съгласят да се откажат от ядрените си оръжия“, каза Клинтън в интервю за ирландския телевизионен канал RTE.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО все още не е забелязал промени в действията на Русия по отношение на нейните ядрени оръжия, но алиансът остава нащрек.


През 1994 г. САЩ помогнаха за сключването на Будапещенския меморандум с бившия руски президент Борис Елцин и бившия украински президент Леонид Кравчук с намерението да се отърват от ядрените оръжия, които все още бяха разположени на територията на Украйна след падането на Съветския съюз.


САЩ също договориха споразумения Русия да зачита суверенитета и границите на Украйна, което според Клинтън също е недалновидно. По-конкретно през 2014 г. Русия наруши обещанието си, че няма да оспорва границите на Украйна след нахлуването в Крим.


Според Wall Street Journal през 1994 г. Клинтън в крайна сметка предлага на Кравчук 700 милиона долара и „силни гаранции за сигурност“ за разоръжаването на ядрените оръжия.


„Знаех, че президентът Путин не подкрепя споразумението, сключено от президента Елцин никога да не се намесва в териториалните граници на Украйна – споразумение, което той сключи, защото иска Украйна да се откаже от ядрените си оръжия“, каза Клинтън в интервюто. Те се страхуваха да ги предадат, защото смятаха, че това е единственото нещо, което ги предпазва от експанзионистична Русия.


Саймън Майлс, асистент в Училището по публична политика към университета Дюк и историк на Съветския съюз и американско-съветските отношения, каза пред Insider, че без сделката Русия би се замислила дали да нахлуе в Украйна през 2014 г. и през 2022 г.


„Ядрено въоръжена Украйна би се радвала на високо доверие в териториалната цялост“, каза Майлс пред Insider. „По всяка вероятност нямаше да видим тази инвазия.“


Той добави, че мисленето за предстояща руска инвазия не е било единствената мотивация на САЩ, тъй като външната политика на САЩ стана силно съсредоточена около денуклеаризацията в по-широк план по света.


„До голяма степен това беше свързано с рисковете от разпространение и предизвикателствата пред запазването на сигурността на ядрените оръжия“, каза Майлс. „Това беше голяма част от стремежа на САЩ за денуклеаризация: страни като Украйна и Казахстан имаха много".


След подписването на сделката от 1994 г. Кравчук казва, че „ако утре Русия влезе в Крим, никой няма да повдигне вежди от учудване“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3053 |05.04.2023 Румен Петков определи като „груби лъжи“ твърденията на Корнелия Нинова, че „ЛЕВИЦАТА!“ съществува, за да съсипе БСП . 64| 3985 |05.04.2023 Изборите минаха, но предизборната кампания продължава: Костадинов от “Възраждане” с първи коментар . 2| 3133 |05.04.2023 Директор на училище: Притеснява ме, че трябва да правим оглед преди МВР . 9| 4826 |04.04.2023 Лена Бориславова пред Евроком: Никакво разцепление няма, категорично без оставки! /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads