Реклама / Ads
5| 3012 |21.04.2021 НОВИНИ

Бюджетът е на дефицит, но кабинетът няма да иска актуализация

.
Източник: БГНЕС
Към края на месец март или първото тримесечие на тази година бюджетът на страната е на дефицит от 0.5% от брутния вътрешен продукт. В числа това означава 619.4 милиона лева. Кабинетът в оставка обаче няма намерение да предлага неговата актуализация стана ясно от изслушването на финансовия министър Кирил Ананиев в Народното събрание днес. Според него такава не се налага.
 

Според казаното от бюджетаря на ГЕРБ към края на април бюджетът щял да е “близо до балансиран”. Ананиев обаче същевременно прогнозира, че ако пандемията продължи и след месец август ще се наложи актуализация не само на държавния бюджет, но и на този на Здравната каса. Но това, разбира се, било в ръцете на следващото правителство. Сиреч - отговорността не е на ГЕРБ. 

 

През първото тримесечие на тази година разходите са се повишили значително спрямо тези през предходната година. Става дума за  близо 12 милиарда лева (22,8% от годишния размер) при 9 550 900 лв. към 31 март 2020 г. Разходите бяха определени като притеснителни от депутатите, а Ананиев обясни: това се дължи на по-ниската база през 2020 г. когато има отчетени незначителни разходи за борба с пандемията. През първите три месеца от тази година тези разходи били съществени като значителен принос, според думите на финансовия министър, имат социално-икономическите мерки. 

 

Фискалният резерв към днешна дата е в размер на 8.5 милиарда лева. 

 

"Първото тримесечие е най-тежкото, но ако няма усложнение в епидемичната обстановка, ще можем да изпълним ангажиментите си по Закона за държавния бюджет" - увери Ананиев. А ако има, "ще трябва да се предприемат допълнителни мерки, актуализация на бюджета, допълнителни разходи и поемане на допълнителен дълг", посочи Ананиев. 

 

В отговор на въпрос на Корнелия Нинова за парите, похарчени с укази на правителството, Ананиев отсече - “няма една стотинка похарчена повече от това, което е одобрено от Народното събрание за 2021 г.“, които са одобрени и от страна на левицата. 

“3,3 млрд. лева има в Сребърния фонд, те са по отделна сметка и не сме си позволили една стотинка да вземем от този фонд. Всички останали пари във фискалния резерв може да бъде използвани временно за покриване на дефицит в бюджета, тези пари са като влоговете на гражданите в банките, трезорът решава приоритетно къде да отидат, заяви още Ананиев.

 

Финансовият министър атакува народните представители и заяви - готвят харчове за милиони, без обаче да обезпечат откъде точно ще дойдат парите. 

 

"Наблюдавам всички проекти в Народното събрание. Навсякъде се говори за разходи, и то в огромни размери, без да се говори как ще бъдат покрити. Това означава много голям дефицит. Събрани заедно, те са около 13 млрд. лева допълнителни раздходи, което е допълнителен дефицит от 10%. Нали знаете, че това е дълг, който трябва да се тегли и след това да се връща? Затова трябва да има финансова обосновка всеки проект", отсече Ананиев. 

 

Темата с хазарта и дължимите 700 милиона, които предизвикаха огромен скандал през изминалата година с участието на Владислав Горанов, Менда Стоянова, Васил Божков и Комисията по хазарта, също бе повдигната на днешното заседание. 

 

"Вие - обърна се той към Ананиев - изграждате капацитета на Министерството на финансите повече от 10 години. Той вече трябваше да е изграден. Как при това положение не бяха събрани близо 700 млн. лева от хазарт? Как не видяхте, че близо 700 млн., 500 млн. лева от които - такси, не са събрани? Колко от тези пари върнахте обратно в бюджета?" - попита депутатът и напомни: "Последният публичен отговор по този въпрос е, че са върнати 8 млн. лева. Още ли стоим на тях?", попита Мартин Димитров от “Демократична България”.

 

"По разбираеми приини не мога да Ви кажа точния размер на възстановените средства, но процесът върви и сумата не е 8 милиона лева. Това са милиарди цифри, човек не може да помни всичко. Тогава бях министър на здравеопазването. Мога да кажа като човек, който дълги години работи бюджет (...) има съдебни дела, които трябва да приключат с определено решение, за да бъдат внесени тези пари", обясни Ананиев.

 

"Господин министър, не вярвам, че не знаете колко от парите на хазарта са върнати. Допуснали сте във вашия мандат 700 млн. да не бъдат внесени, а след това не сте ги върнали" - репликира Димитров. Той допълни, че в "Демократична България" са "много обезпокоени, че фискалният резерв намалява от над 13 до около 8 милиарда лева сега" и заяви, че "в голяма степен това се дължи на предизборни харчове”, репликира Димитров и спомена големи проекти като “Белене” и “Балкански поток”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3260 |21.04.2021 Кабинетът в оставка номинира 4-ма юристи за Постоянния арбитражен съд в Хага . 13| 3432 |25.03.2021 Едва 18% доверие гласуват на ”Борисов 3”. Кабинетът стабилно държи оценка ”Среден” 3 . 6| 3598 |20.03.2021 Кабинетът обеща ремдесивир, но в Русе алармират за критичен недостиг . 36| 3877 |28.02.2021 Дариткова с мантрата ”Отговорни сме”. Кабинетът се справял супер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads