Реклама / Ads
6| 6863 |19.08.2021 НОВИНИ

Бюрото за защита на Каскета - от филиал на „Женския пазар“ през структура на мафията до преторианска гвардия

.
Бюрото за защита на свидетелите в България, което се намира под личното командване на главния прокурор Иван Гешев, се превърна в живото доказателство, че всяка структура, „родена“ с най-добри намерения, у нас се изражда в брутална и безпардонна институция, обслужваща интересите на определени властови центрове.
 

Проверка на Фрог показва, че в европейските държави, идентичните структури се намират под шапката или на министерство на правосъдието, или на МВР. В това отношение България е прецедент, зад който прозира желанието към държавното обвинение да действа паравоенно формирование с чисто полицейски функции. По тази причина юристите са категорични, че чрез Бюрото се размива разделението между съдебната и изпълнителната власт.

 

Бюрото беше създадено през 2004 г., за да охранява свидетелите, дръзнали да се опълчат срещу големи бандити т. е свидетели по дела срещу организираната престъпност и корупцията. Към този момент то вирееше „под шапката“ на правосъдното министерство. Комисия, съставена от представители на различни ведомства решава кой заслужава да получи статут на „защитено лице“.

 

Малко известно е, че по време на протестите срещу кабинета „Орешарски“ тихомълком се промени закона, така че Бюрото мина на пряко подчинение на главния прокурор – тогава Сотир Цацаров. Именно тогава служителите му се сдобиха и с полицейски правомощия – принудително довеждане, задържане и т. н. Оказва се, че те могат да присъстват на неотложни следствени действия. А основното правило е да се подчиняват само на един – главния прокурор.

 

През 2020 г. Бюрото преживя рязка метаморфоза, като се ангажира с охрана на „заплашени“ прокурори. Решението кой магистрат е под угроза и кой не се решава еднолично от Главния, наричан още от някои медии Каскета.

Макар че през цялото време на своето съществуване Бюрото „стои“ обвито в тайнство, някои случки извадиха на показ „кирливите му ризи“ и поставиха на дневен ред въпроса: Служи ли то на мафията?! Възможно ли е хората, които денонощно бдят над свидетелите срещу организираната престъпност, да поставят живота им на карта?

 

Най-ужасяващото е, че няколко души бяха разстреляни, докато „пребиваваха“ в програмата за защита на свидетели. Подобен провал е непознат за тези структурите но света.  Куриозен се оказа и случаят с Пламен Лаков – основен свидетел по делото „Килърите“. Мъжът доброволно се отказа от защита, след като стана ясно, че служителите, ангажирани с неговата сигурност са го унижавали, обиждали и мачкали психически.

 

Оказа се, че работещите по тази програма са непригодни да си вършат работата. Страховита се оказа и информацията, че богати хора са се възползвали от Бюрото, за да може „безплатно“ /бел. ред. на гърба на държавата/ да поддържат стандарта си на живот. Много от тях бяха вписани формално като „свидетели“, без да се вземе предвид, че показанията им не вършат никаква работа за уличаването на един или друг бандит. Служители на въпросната структура, вместо да бдят за живота на „клиентите си“, по цял ден пишеха доноси срещу тях с идеята да ги злепоставят и да им лазят по нервите. Казват, че за дълъг период от време Бюрото за защита се е превърнало на филиал на „Женския пазар“.

 

„Израстването“ на Бюрото за защита на свидетелите до преторианска гвардия на Гешев се случи миналата година. Тогава Главният реши да  се възползва от услугите на защитниците изцяло в своя полза. Близо 50 държавни гарда от НСО се прехвърлиха на работа при него, като поощрението им бе, че ще взимат по-големи заплати, както и че ще им бъде подсигурен по-стабилен“ „гръб“ в лицето на Каскета.  Оказа се, че в структурата е приютен и един от наказаните за полицейския побой зад колоните на МС.

 

Служителите на едно от звената на Бюрото, ангажирано с арестите, влезе драматично в президентството, с което неочаквано и за самия Гешев, постави началото на големите протести.   По искане на НС от прокуратурата отчитат: „За първото шестмесечие на 2021 г. "Гешев си е назначил около 150 души, голяма част, от които не правят друго освен да го охраняват денонощно на три смени", каза шефът на МВР Бойко Рашков и добави, че за миналата година главният прокурор не е отчел нито едно лице, включено в програмата за защита на свидетели.

 

Открийте разликите:

От близо 45 години САЩ осигурява защита на свидетелите срещу мафията. Хвалят се, че до този момент нямат нито един убит свидетел, както и че това се е оказало най-силното им оръжие срещу организираната престъпност. Джоузеф Понеса от Маршалската служба разказва за свидетелите: Те ни предлагат свидетелските си показания, ние - защита и сигурност. Критериите, по които се определя дали едно лице се нуждае от защита, са няколко. Значение на делото, по които се дават свидетелските показания. Какво отражение ще даде осъдителната присъда, постигната с помощта на свидетеля, върху организираната престъпна група - дали тя ще спре дейността си, дали ще бъде разбита или няма да има отражение. Вземаме предвид също значението и уникалността на конкретните показания, на доказателствата, които свидетелят осигурява - преценяваме дали има друг начин за получаване на същата информация примерно с веществени или други доказателства, допълва той.

 

Американският служител не си позволява да конкретизира колко пари са похарчили за даден човек. Само обобщава: С годините ни бяха отпускани все повече средства за изграждане на убежища, бронирани коли и други. Бюджетът ни за миналата година бе 32 млн. долара. Но трябва да се има предвид, че тези пари са за 17 000 свидетели, включвани от 33 г. насам. В Америка голяма част от средствата се харчат за покриване на медицинските разноски на свидетелите, защото нямаме национално здравно осигуряване. Харчим пари и за да помагаме на свидетелите да се изправят сами на крака, да си намерят работа. Това може да стане и за 1 г., но може да отнеме и много повече време.. Ако свидетелят е бил член на мафията, обикновено единственото, което може да прави, е да краде.

 

Втората най-голяма програма за защитени свидетели в света е тази в Италия. Създадена е през 90-те години на миналия век. Годишният бюджет на Бюрото е 100 млн. евро. Повечето от хората в програмата са били свидетели по дела срещу сицилианската мафия, неаполитанската Камoра и калабрийската Ндрангета. Служителите също се хвалят, че нямат нито един убит „клиент”.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3534 |18.08.2021 Гешев внесе в НС доклад за дейността на Бюрото по защита . 42| 20045 |17.08.2021 Полицаи в защита на биячите: Смазаната от ритници и снимана Цвети била ”ранена при бутаницата на протестиращите” . 10| 4166 |13.08.2021 Тома Биков с пламенна защита на Блъсков и ”Труд” от трибуната в НС . 19| 5723 |09.08.2021 Рашков: Прокуратурата напоследък е много заета да защитава началника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads