Реклама / Ads
19| 4732 |27.08.2021 НОВИНИ

Гешев - най-пазеният в държавата. Три служби се грижат за охраната му

.
Три служби се грижат за охраната на главния прокурор Иван Гешев. В осигуряване сигурността на обвинител №1 са впрегнати Бюрото за защита, Националната служба за охрана и Министерството на вътрешните работи. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.
 

Бюрото за защита на свидетели е една от спорните структури в държавата. Звеното премина на личното подчинение на главния прокурор и е определяно като “преторианска гвардия на Гешев”. Вече няколко парламентарно представени партии поискаха Бюрото за защита да премине на подчинение на правосъдното министерство. Освен това депутатите задължиха Гешев да внесе доклад за дейността на Бюрото за последната година, а на представянето му се появи изневиделица и самият главен прокурор. Той определи работата на звеното като ефективна. По думите на обвинител №1 целта в момента е унищожаване на Бюрото за защита, а това ще доведе до проблеми в борбата с престъпността.

 

Другата служба, която пази обвинител №1 е НСО. Това също може да се промени. Днес на първо четене в ресорна комисия бяха приети предложения за промени в съответния закон, с които се ограничава кръга на лица, които могат да се ползват с услугите на службата. Сред тях е и главният прокурор. Пред Българската телеграфна агенция Бойко Рашков посочи, че НСО охранява периметъра на резиденция “Бояна”, в която на практика се намира жилището, наето от Иван Гешев, което му е предоставено от държавата. 

 

Третата служба, която охранява главният прокурор е Шесто районно управление на Министерството на вътрешните работи. Това е станало факт след сключено споразумение между прокуратурата и МВР. Полицейски екипи патрулират от външната страна на резиденция “Бояна” и следят за съмнителни лица. 

 

Рашков каза пред агенцията, че ще прекрати това споразумение с МВР.

 

Служебният силов министър обясни, че има данни за случаи, при които по указание на “политическия ръководещ субект” се нарежда ДАНС да напишат “фалшиво сведение за опасност”. Така се назначава охрана за срок от 6 месеца. По думите на Рашков, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха.

 

 

"Главният прокурор, независимо кой е той, трябва да остане едно от лицата, които се охраняват от НСО",  заяви правосъдният министър проф. Янаки Стоилов в правната комисия на Народното събрание. Там започна обществено обсъждане на трите законопроекта за Бюрото по защита при главния прокурор. 

 

И трите проекта предвиждат бюрото да премине към Министерството на правосъдието. Преди дни при свое изслушване в правната комисия  главният прокурор заяви, че това е ликвидиране на бюрото и резултатът ще е трагичен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4575 |27.08.2021 Гешев остава без охрана от НСО, реши ресорна комисия в НС на първо четене . 6| 7075 |26.08.2021 Ген. Румен Миланов пред Фрог: НСО е по-добра служба от Бюрото на Гешев . 5| 7036 |26.08.2021 Божков: Каня Гешев в Дубай да разкажа как дадох 60 милиона рекет на Бойко и Влади . 6| 3405 |25.08.2021 Гешев се изкара незаменим за Бюрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads