Реклама / Ads
1| 3080 |18.02.2022 НОВИНИ

Гешев загубил интерес към Бюрото за защита на свидетелите

.
Главният прокурор Иван Гешев загубил постепенно интерес към Бюрото за защита на свидетелите, което бе отнето от прекия му контрол и отиде под шапката на правосъдното министерство. Обвинител №1 пропуснал да присъства на последните две заседания на Съвета по защита, който на практика контролира дейността на звеното.
 

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Надежда Йорданова по време на парламентарния контрол днес. 

 

В Съвета по защита влизат правосъдния министър, шефът на МВР председателят на Върховния касационен съд, главния прокурор и председателят на ДАНС. Заседанията се водят от правосъдния министър. 

 

"Съветът по защита заседава редовно. Прави впечатление обаче, че главният прокурор е загубил явно интерес, защото на две поредни заседания не се включва без уважителна причина за това", каза министър Йорданова. 

 

Бюрото за защита на свидетелите попадна във фокуса на общественото внимание отново вчера, когато стана ясно, че Конституционния съд е порязал главния прокурор Иван Гешев в питането му законни ли са били действията на правосъдното министерство при отнемането на вещите и имотите на звеното, след като то бе прехвърлено под шапката на ведомството през септември миналата година. 

 

Намеренията за това се появиха заради действията на звеното, което бе определяно като “преторианска гвардия” на Иван Гешев. Смяташе се, че главният прокурор има на разположение силова структура.


Припомняме още, че именно служители на Бюрото за защита присъстваха на рейда в президентството, довел до избухването на антиправителствените протести през 2020 г. Освен това доклад от 2020 г. за дейността на Бюрото за защита показа, че звеното не е включило в програмата си нито едно ново лице, но същевременно бюджетът е набъбнал значително. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3352 |18.02.2022 Осъдиха кметицата на „Красно село“ за конфликт на интереси . 4| 3053 |17.02.2022 Манолова: Ако управляващите не свалят Гешев, статуквото ще свали тях . 2| 4729 |17.02.2022 Каримански опроверга Гешев: България дава най-много средства за правосъдие в Европа . 6| 5586 |17.02.2022 8% доверие или за самочувствието без покритие на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads