Реклама / Ads
0| 3578 |10.03.2022 НОВИНИ

Гешев даде благословията ВСС да разгледа искането за уволнението му

.
Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев дава благословията си на Висшия съдебен съвет да разгледа искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата му. Гешев е пратил писмо до съвета, с което настоява предложението на Йорданова, колкото и да е несъстоятелно, да бъде разгледано в публично заседание.
 

Гешев смята, че само така ще може да защити честта и достойнството си. Също така главният прокурор призовава съветът да се занимае и с предложението, направено от Янаки Стоилов, докато беше служебен министър на правосъдието. Миналото лято мнозинството в съвета отказа да се занимава с искането на Стоилов с аргумента, че министърът на правосъдието няма правомощия да иска уволнение на главния прокурор. Наложи се Конституционният съд да тълкува основния закон и да им обясни, че не са прави.

 

Искането на Йорданова е точка в дневния ред на съвета за днес. Заседанието започва в 9.30 ч.

 

Според Йорданова Гешев тежко е нарушавал служебните си задължения и е накърнявал престижа на съдебната власт. Това са конституционните основания за уволнението му. Йорданова сочи девет нови причини за отстраняването на главния прокурор от поста. Сред тях е поведението му, свързано с полицейското насилие срещу протестиращите срещу него и правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г., констатацията на Европейския парламент, че евродепутатът Елена Йончева е преследвана от прокуратурата по политически причини, бездействието на държавното обвинение по случая с покушението срещу Емилиян Гебрев, осъждането на България в Страсбург от Евгения и Николай Баневи заради думи на Гешев и т.н.

В писмото си до ВСС(link is external) Гешев пише, че предложението на Йорданова не отговаря на високите изисквания за предложение на министър до съдебния съвет за освобождаване на главен прокурор, че не съдържа необходимите реквизити, за да сложи началото на производство за реализиране на каквато и да е юридическа отговорност. Според Гешев с предложението си Йорданова показва, че не познава Конституцията и законите. В предложението не се сочат конкретни състави на извършени нарушения, има общи твърдения, свободна интерпретация на моралните и нравствени качества на главния прокурор, пише още Гешев до кадровиците,пише още "Сега".

 

За да бъде уволнен Гешев, предложението на Йорданова трябва да бъде подкрепено от поне 17 от членовете на ВСС. Съветът по принцип се състои от 25 души, но в момента е с трима по-малко. Причината е, че преди повече от 2 години избраната от депутатите за член на ВСС Пламена Цветанова стана заместник на Гешев и оваканти мястото си. Парламентът така и не намери за нужно да изпълни Конституцията и да попълни състава на съвета. Освен това двама членове, избрани от съдиите, подадоха оставка и магистратите отказаха да посочат техни приемници, доста красноречив знак за легитимността на този съвет. Прокурорската колегия на съвета се състои от 10 членове, в това число и ръководещият я Гешев. Досега неизменно прокурорската колегия е действала единно и винаги по волята на главния прокурор. Т.е. само техните гласове против са достатъчни, за да бъде отхвърлено предложението за уволнението му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3495 |09.03.2022 Гешев поиска публична процедура и обсъждане на предложението за прекратяване на мандата му . 0| 26992 |09.03.2022 ТОЙ слугува на Кремъл, предаде нас и съюзниците, но обвинява други . 0| 4201 |07.03.2022 Политологът Даниел Смилов: Стефан Янев опитва да създаде проект, вариант на умерено ”Възраждане” . 0| 7424 |05.03.2022 „Путин ни предаде“: Ридаещ руски танкист разказва на майка си за „успехите на Русия“ в Украйна /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads