Реклама / Ads
0| 2479 |08.07.2022 НОВИНИ

ПП: Угасна и малката надежда за катарзис във ВСС

.
Угасна и последната надежда за катарзис във Висшия съдебен съвет след вчерашното решение на кадровиците да оставят Иван Гешев на поста главен прокурор. Това става ясно от декларация на “Продължаваме промяната”, изчетена от трибуната на Народното събрание.

Ето текста на декларацията:


Вчера Висшият съдебен съвет отказа да освободи Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България. Не беше неочаквано, но дори малката надежда за катарзис в членовете на Съвета угасна.


Иван Гешев не отговаря на високите морални изисквания за длъжността главен прокурор.


Искаме да припомним аргументите за поисканото предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста, който заема. Те са сериозни, обществено значими и е особено притеснително тяхното неглижиране от мнозинството във Висшия съдебен съвет. С изключение на две храбри жени - Атанаска Дишева и Олга Керелска, останалите членове на Съвета раболепно поставиха в краката на Гешев правния си авторитет и морал.


Ние, от „Продължаваме промяната“, подкрепяме представените от министър Надежда Йорданова аргументи за груби нарушения, системно неизпълнение на задълженията и уронване престижа на съдебната система от главния прокурор в искането й за предсрочното му отстраняване.


Смятаме, че Иван Гешев дължи обяснения на обществото за липсата на действия след журналистическото разследване на случая „Осемте джуджета“, обвързаността му със случая „Жоси“ и неглижирането на случая „Гебрев“.


Трябва да даде обяснение за затворените очи на прокуратурата спрямо полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020-а година,когато дори оправда грозните сцени зад колоните на Министерския съвет.


Особено фрапиращ беше случаят с разгласяването на данни от специални разузнавателни средства срещу политически неудобни лица, граничещ с престъпление. Употребата на прокуратурата като бухалка – заканите с досъдебни производства, привикването на неудобни министри и политици, предварителното произнасяне на присъди в медиите, не би трябвало изобщо да имат място в едно свободно и демократично общество, камо ли да бъдат част от инструментариума на всевластния главен прокурор.


Нарушаването на презумпцията за невинност и принципа на разделение на властите не би трябвало да са част от разбиранията на един главен прокурор. Пазителят на модела „Борисов“ остана на поста си. Ние обаче също оставаме непреклонни в целта си – Иван Гешев да бъде отстранен от позицията си на главен прокурор.


Прокуратурата трябва да разследва истинските престъпници, да разследва огромните злоупотреби с обществени средства, да работи за благото на българските граждани. Твърдо вярваме в това и ще отстояваме позицията си за независима и водеща се само от законността и морала прокуратура. Вярваме, че антикорупционното мнозинство в следващ парламент ще се завърне много по-силно! Разчитаме и на българските граждани, които имат силата да се преборят с корупцията чрез гласовете си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2961 |07.07.2022 Надежда Йорданова: Сред основания за освобождаване на Гешев са незаконни методически указания за транспортните престъпления . 0| 2511 |06.07.2022 Надежда Йорданова: Въвеждаме единен изпит за специалността ”Право” . 0| 2673 |04.07.2022 Надежда Нейнски: Скандалът с руските дипломати няма да отшуми, това не е гръмване на пушка . 0| 5977 |01.07.2022 Надежда Нейнски: Да искаш смяна на министър-председателя, коя държава си е позволявала подобно нещо?
Реклама / Ads