Реклама / Ads
5| 7396 |18.09.2020 НОВИНИ

БОЕЦ: Гешев се клонира във ВСС

.
Източник: БГНЕС
Десет въпроса до прокурорската колегия на ВСС изпратиха от Гражданско сдружение БОЕЦ. Причината - притеснения за независимостта на съдебната власт и съответно политическо вмешателство. Повод е изборът на нов член на ВСС.
 

Доскорошният член на Съвета и един от най-яростните застъпници за Иван Гешев – прокурор Даниела Машева, зае длъжността заместник главен прокурор. Именно по този повод утре и идната събота в столицата ще се проведе бщо събрание на прокурорите от страната, на който да се избере нов член. Единствен предложен кандидат за поста е прокурорът от Военно-апелативна прокуратура и председател на Асоциацията на българските прокурори (АБП) – Евгени Иванов.

 

"Във времето прокурор Евгени Иванов и представляваната от него АБП многократно са заявявали безрезервната си подкрепа както към Сотир Цацаров, така и към Иван Гешев, като същевременно са ги бранели от отправяните към тях критики", смятат от БОЕЦ.

 

Ето и техните въпроси:

 

1. Срещал ли се е кандидатът за поста с главния прокурор Иван Гешев по повод неговата номинация, изразявал ли е на такава среща последният своята подкрепа към него?


2. Ако като прокурор и председател на АБП кандидатът подкрепяше номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор, запознат ли е той в детайли с професионалната му кариера и в частност – знае ли колко обвинителни актове и колко споразумения има внесени в съда Иван Гешев за периода 2009-2016г., като прокурор от СГП? Ако обвинителните актове за този период са нула, как кандидатът би коментирал този резултат?


3. Счита ли кандидатът, че у нас не е имало правосъдие в последните пет години, каквото твърдение направи Иван Гешев в интервю за БНТ от 03.04.2020г. в предаването „Още от деня“. Запознат ли е кандидатът с това интервю и изявленията на Гешев в него? Намира ли, че те уронват престижа на съдебната система, нарушени ли са основните принципи на независимост, безпристрастност, вежливост и толерантност, на почтеност и благоприличие, и на конфеденциалност от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Ще съдейства ли кандидатът за иницииране на проверка за извършено от Иван Гешев дисциплинарно производство по случая във връзка със сигнал на БОЕЦ с номер 3884/13.04.2020 г. във ВСС ?


4. Каква оценка дава кандидатът за скандала от 2017г. „ЦУМ-гейт“, при който имаше твърдения, че главният прокурор Сотир Цацаров е присъствал на среща, инициирана от Георги Гергов, и открито е заплашвал Сашо Дончев за критичната позиция на притежавания от него в. „Сега“ и заради работата на карикатуриста Христо Комарницки.


5. Като успешен ли оценявате мандата на Сотир Цацаров, като главен прокурор на Р. България? Ако това е така, как си обяснявате обществените нагласи и проучванията от м. 03.2019 г. на социологическа агенция „Глобал Метрикс“, от което става ясно, че 69% от българите не виждат никаква обществена полза от работата на главния прокурор, а над 76% продължават да считат, че по време на мандата на Сотир Цацаров прокуратурата е била използвана за политически цели? Как си обяснявате резултата от друго социологическо изследване от началото на 2019 г. на социологическа агенция „Алфа рисърч“, от което се сочи одобрение за Сотир Цацаров като главен прокурор от едва 6% от обществото?


6. Познавате ли депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски? Ходил ли сте в хотел „Берлин“ в град София?


7. Какви форми на отчетност трябва да има занапред спрямо главния прокурор? Пред кого, кога и как следва той да се отчита?


8. Споделя ли позицията на Иван Гешев, който изрази мнение, че не е привърженик на разедлението на властите?


9. Ще подкрепите ли инициирането на проверка от ВСС за бездействието на прокуратурата по сигнала на БЕОЦ за „Къщата в Барселона“ и разследването на испанската прокуратура срещу премиера Бойко Борисов за праен на пари?


10. Считате ли едни избори за легитимни, честни и нормални, когато участва само един кандидат?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11872 |17.09.2020 Румен Радев: Борисов и Гешев се опитаха да излъжат българите, но Брюксел ги хвана в крачка . 11| 7866 |15.09.2020 Нов протест пред US посолсво с искане: Спрете подкрепата за Гешев . 9| 5248 |12.09.2020 Българите в чужбина отново излязоха на протести. Искат оставки на Борисов и Гешев /снимки и видео/ . 9| 4622 |11.09.2020 Гешев с доклад пред парламента в края на септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads