Реклама / Ads
6| 2659 |25.05.2023 НОВИНИ

Гешев поиска адвокат да го представлява пред ВСС

.
Адвокат да представлява главния прокурор Иван Гешев пред Висшия съдебен съвет поиска обвинител №1 в началото на извънредното заседание на Пленума на ВСС. Кадровиците разглеждат искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор от поста, внесено от шестима членове на колегията.
 

Гешев поиска да бъде представляван от адвокат Радостина Томова от Софийска адвокатска колегия, която представи с пълномощно.

 

Главният прокурор си позволи да цитира конституционния експерт проф. Пламен Киров, който пред в. “Труд”, сочен за близък до ГЕРБ, посочва, че “държавата се е превърнала в драпава риза”. Главният прокурор обаче не бил съгласен с него, защото смята, че определени лица от съдебната власт и веротно от ВСС, се опитват да первърнат държавата в “драпава риза”. 

 

Той отново поиска и отвод на шестимата предложители, както и заседанието да бъде закрито. Основният мотив - евентуални бъдещи процедури пред Върховния административен съд. Не уточни обаче какво точно има предвид.

 

Гешев заяви, че възприема случващото се като “атентат срещу съдебната власт, закона и ценностите”, от който трябва да се срамуват “няколко човека, които изпълняват други цели”. 

 

"Прилагам данни, които обосновават отвода на тези членове", коментира Гешев.

 

Той посочи, че ще представи запис на цялата пресконференция от миналата седмица, на която той показа съобщения, които е разменял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В 35-минутен аудиозапис пък, за който се твърди, че е с Йордан Стоев от ВСС, се говори за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, президента Румен Радев, представляващия ВСС Боян Магдалинчев и други членове на съвета. 

 

Гешев каза още, че ще поиска в процедурата да бъде обсъдено и изявление пред БНТ на Георги Кузманов - член на прокурорската колегия на ВСС.

 

Георги Кузманов и Калина Чапкънова са едни от кадровиците, поискали освобождаването на Гешев от поста главен прокурор. Чапкънов е излъчен от прокурорската квота. Срещу двамата е започната проверка от прокуратурата. 

 

"Заседаваме по допустимостта на предложенията. Флашките са друг жанр. Ако искаме да запазим някаква институционалност, аз призовавам да спрете да говорите през медии, чрез флашки и декларации, а да го направите тук и открито", отговори служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който председателства заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, цитиран от “Дневник”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3297 |25.05.2023 Йордан Стоев: Слабо актьорско изпълнение на Гешев. Записите са пълна манипулация . 20| 2817 |25.05.2023 Нинова: Сменяме Гешев с Пешев. Това не е съдебна реформа. БСП е против ротационното правителство на ПП и ГЕРБ . 5| 2918 |25.05.2023 Ще поиска ли Гешев имунитета на Делян Добрев? . 4| 2736 |25.05.2023 Пленумът на ВСС се захваща с искането за отстраняването на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads