Реклама / Ads
4| 2729 |25.05.2023 НОВИНИ

Пленумът на ВСС се захваща с искането за отстраняването на Гешев

.
Пленумът на Висшия съдебен съвет заседава днес по искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Искането е внесено от шестима членове на ВСС и кадровиците трябва да решат дали да го допуснат за разглеждане. Като втора точка е предвидено изслушването на Борислав Сарафов.
 

Скандалът в съдебната система дойде малко след предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев и след внезапната заявка номинираната тогава от ГЕРБ за премиер Мария Габриел да го освободи от поста.

 

Шестима кадровици от ВСС поискаха предсрочното му освобождаване. За такова настоя и заместникът му Борислав Сарафов, който внесе в Софийска градска прокуратура сигнал срещу него за злоупотреба с влияние и натиск на колеги. Спомена и че прокуратурата държи умишлено на трупчета делото “БарселонаГейт”, замесило Бойко Борисов в схема за пране на пари. 

 

Самият главен прокурор пък обвини Сарафов в преследване на политическа кариера и заговори за обвързаности между политици и магистрати. Обвини го още, че е наредил делото "БарселонаГейт" да бъде прекратено. Гешев скъса демонстративно оставката си и обяви война на Сарафов и Борисов, които поискаха оставката му. Гешев каза, че е работил досега "само и единствено" за България и сигурността на българските граждани. Той добави, че след като се е прибрал от посещението си в САЩ в неделя вечерта, е бил поканен да си подаде оставката до 10 часа в понеделник. Той не посочи кой го е поканил да направи това.

 

Кадровиците избраха да се занимават с въпроса на предишното си заседание, по време на което обвинител №1 отрече всички обвинения срещу себе си в сигнала на неговия заместник Борислав (Боби) Сарафов. Самият той пък ще бъде изслушан от висшите магистрати.

 

Това е третата подобна процедура във ВСС. Предишните бяха счетени като недопустими и не бяха разгледани. Необходими са гласовете на поне 17 души от 23-ма членове, а след това ВСС трябва да предложи на президента Румен Радев да подпише указ за освобождаването на Гешев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8362 |19.05.2023 Софийски прокурори се разграничиха от становище в подкрепа на искането за отстраняване на Гешев . 4| 3024 |16.05.2023 Адв. Ивайло Дерменджиев: ВСС ще разгледа първо искането за отстраняване на Гешев, след това на Сарафов . 17| 2934 |12.05.2023 Радев: Искането за отстраняването на главния прокурор е закъсняло просветление . 2| 3129 |18.03.2023 Джо Байдън: Искането за арест на Путин е оправдано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads