Реклама / Ads

15| 5956 |22.10.2020 НОВИНИ

След като Гешев заяви, че е загрижен за пенсионерите, изключи онлайн връзката си с ВСС

.
Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев заяви, че е особено загрижен за пенсионерите. Той отказа да участва в спора във ВСС относно искането да се започне процедура по неговото отстраняване, като изключи онлайн връзката си с другите членове на Съвета. Така Гешев ги остави да спорят и да бранят имиджа и делата му. След 3-часови пререкания, дебатът бе прекратен без резултат. Стана ясно, че точката с искане за оставката му, повече няма да се разглежда.

Как се разви дебата: Главният прокурор Иван Гешев игнорира обсъждането във Висшия съдебен съвет на искането на Съюза на съдиите членовете на съвета на отговорят има ли основания срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство за уволнението заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, съобщи "Сега". 

 

Гешев се включи в началото на заседанието, за да обясни, че няма основания писмото да се обсъжда, че той вече е отговорил на Европейския парламент и който иска, може да се запознае с тях на сайта на комисията ЛИБЕ. Бил отговорил и на българското Народно събрание, а освен това при самия му избор дал отговори на въпросите (изборът му беше преди почти година, а въпросите на ССБ - от септември тази, бел.ред.). Гешев също така подчерта, че отговори били дадени и от Асоциацията на прокурорите. "Мога да повторя всичко, но е безсмислено да говоря часове за нещо, за което съм говорил", обяви Гешев.

 

След това Гешев се изключи от онлайн заседанието и остави членовете на прокурорската колегия на съвета да го бранят самоотвержено. В пледоариите в негова защита пламенно се включи и Вероника Имова, която е член на Съдийската колегия, избрана от парламента.

 
Според нея в работата на главния прокурор няма нищо тревожно. Че хората са подведени от опозиционни формирования и неправителствени организации, които се издържат с чужди финансови средства. "Нито работата на главния прокурор, нито личността му, нито публичните му изявления създават тревога за опазване на принципите на правовата държава", посочи Имова.

 

Според нея Гешев е атакуван заради заявката си да работи за разкриване и разследване на грабежа на века, криминалната приватизация. "Трудът на нашите бащи, майки, баби и прочее, е бил несправедливо оценяван и ограбен. Разликите в имущественото положение на българите е толкова драстично, че неслучайно българската държава се нарича най-бедната в ЕС", допълни Имова. Според нея обръщението на съдиите обслужва "определени групировки и лични интереси"  и е "поредният драстичен опит да се използва една професионална организация за изпълнение на политически цели".

 

Преди да изчезне от дебата, Гешев каза на останалите членове на съвета, че целта не е главният прокурор, а ВСС и неговата смяна. Като четял обръщението на съдийската организация, главният прокурор имал чувството, че "се връщаме в романи на Оруел или късен соцреализъм - какво имаме право да говорим". Главният прокурор отговори на една единствена критика - че дели жертвите на престъпления, тъй като с някои от тях се среща и за това информира пресслужбата на прокуратурата.

 

Гешев обясни, че прокуратурата не дели пострадалите според социалния им статус. И че държавата е длъжник на пенсионерите. "И докато аз съм главен прокурор, ще се постарая това да се промени. Защото опасността е магистратът да вижда случаите като статистика, като листчета, които минават през тебе, без да усеща човешката болка", каза той. За нас тук с големите заплати кражбата няма значение. И тези изоставено от държавата хора, да получат защита от държавата, каквато заслужават.

 

След като Гешев изключи камерата и микрофона си, един през друг започнаха да го защитават Йордан Стоев, Огнян Дамянов и Евгени Иванов. Дамянов включително стигна дотам да се усъмни, че обръщението на съдийската организация е прието от Управителния й съвет. Те бяха категорични, че прокуратурата не е нарушила никакви закони с нахлуването си в президентството, нито с избирателното разпространяване на СРС-та и други доказателства.

 

Тогава се включи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. "Тук става дума за дейността на главния прокурор и действията му, които провокираха напрежение в цялата държава. ВСС е органът, който избира главния прокурор. И когато повече от 3 месеца се иска оставката на главния прокурор, когато имаме безпрецедентна резолюция на ЕП, е прекалено закъсняла реакцията на ВСС. Става дума и за имиджа на съдебната власт. Не е ваше право, а задължение да реагирате", обърна се Панов към колегите си. И ги призова да се произнесат за действията на главния прокурор, макар и той да е дезертирал от дискусията. Според Панов Гешев е демонстрирал арогантно отношение не само към парламента миналата седмица, но и към ВСС.

 

Панов попита и дали това ще е стилът на работа на прокуратурата - правосъдието да се прехвърля на улицата, както става, когато избирателно се разпространяват доказателства. Той оприличи влизането на Бюрото по защита на главния прокурор в президентството на държавен преврат. "Арогантно демонстративно отношение към съдебната власт и другите власти, води до основния извод – имаме прокуратура по съветски модел, на върха имаме човек без отговорност". Вие показвате, че този модел съществува и вие го затвърждавате, заключи Панов.

 

"Отсъствието на главния прокурор очевидно цели да лиши от основание това обсъждане. За мен напускането за пореден път доказва ширещото се в общественото пространство разбиране за недосегаемостта му и неговата безотчетност. С обяснението, че са давани отговори, се цели избягване на въпроси пред този орган. Цели да омаловажи съдържанието и смисъла на този дебат", каза Атанаска Дишева.

 

 "Говори за възрастните хора на страната и дали ние знаем знаем как изглежда пребитият дядо. А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерския съвет", риторично попита Дишева.

 

Прокурорите се впуснаха да обвиняват, че това са политически обвинения и че обръщението на Съюза на съдиите трябва просто да бъде прието за сведение. Чу се и как не Бюрото по защита е нарушило закона, а служителите от президентството, заради коит институцията е била претърсена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 3676 |22.10.2020 Министерството на културата се защити след обвиненията на шефа на БНР . 28| 6693 |22.10.2020 /на живо/ Пред ВСС граждани викат ”Оставка” за Гешев . 22| 7173 |22.10.2020 Николай Василев: Чувствам се предаден като икономист с този бюджет . 10| 4613 |22.10.2020 Студентите излизат на втори протест срещу Борисов и Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ