Реклама / Ads
2| 3039 |16.06.2023 НОВИНИ

ВСС насрочва колегия, на която да бъде посочен изпълняващ длъжността главен прокуророт

.
ВСС
ВСС трябва да се събере днес и да насрочи колегия, на която да бъде посочен изпълняващ длъжността главен прокурор след като с указ на президента Иван Гешев вече не е на поста.
 

Дебатът за избор на главен прокурор предстои във Висшия съдебен съвет. Той ще трябва да открие и процедурата за избор на титуляр в най-кратки срокове.


Според закона кандидатури могат да издигат минимум трима членове от прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.


Първият коментар на вече бившия главен прокурор Иван Гешев е във Фейсбук. След указа на президента и министърът на правосъдието пусна пост в социалната мрежа.

 

За първи път в историята на България един от т.нар. трима големи в съдебната система е отстранен от длъжност. Официално вчера държавният глава издаде указ за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, а днес се очаква и публикуването на решението в „Държавен вестник”. Иван Гешев беше отстранен от Пленума на Висшия съдебен съвет с мнозинство от 16 на 4 гласа заради репликата "политически боклук", произнесена на пресконференцията, когато той скъса своята оставка.

 

Президентът подписа указа за освобождаването на Гешев

 

Сега големият въпрос е какво следва оттук насетне. Висшият съдебен съвет трябва да реши кой ще изпълнява функциите на главния прокурор до избора на нов обвинител номер едно. Това може да стане на извънредно заседание още днес. В съвета обаче има сериозни спорове дали това трябва да е някой сегашните заместник-главни прокурори или пък друг обвинител от Върховната касационна прокуратура. Иван Гешев има петима заместници, като с най-голям стаж е Даниела Машева.

 

По закон, при предсрочно прекратяване на мандата на един от тримата големи, ВСС има 7 дни да открие нова процедура за избор. Тя може да трае около 3 месеца.
Самият Гешев има право поиска да бъде възстановен на длъжност прокурор във Върховната касационна или Върховна административна прокуратура. Решението се взима от Прокурорската колегия на ВСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2937 |14.06.2023 Германия обяви стратегията си за национална сигурност, в която нарече Русия най-голямата заплаха за Европа . 1| 3197 |13.06.2023 Започва дарителска кампания за спасяването на 150-годишна църква, която беше изпепелена във Вършец . 0| 2997 |13.06.2023 По разказа “Ева, която расте и се смалява” писаха седмокласниците на матурата по БЕЛ . 25| 3870 |13.06.2023 Кирил Петков: ДАНС е най-важната служба, от която ще започне промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads