Реклама / Ads
4| 2663 |15.11.2023 НОВИНИ

Гешев вече е никой в съдебната система

.
Бившият вече главен прокурор Иван Гешев е загубил качеството си на магистрат и Прокурорската колегия на ВСС правилно е отказала искането му да бъде възстановен като такъв преди да бъде гласувана оставката му. Той не може да бъде вписан като адвокат две години според закона за адвокатурата заради нарушение на етичните норми. Това означава едно - Иван Гешев вече е никой в съдебната система.
 

Това става ясно от решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), пишат от Lex.bg. Решението на съда е окончателно. 

Според него Гешев е загубил качеството си на магистрат в момента, в който президентът го е освободил от поста му на обвинител №1. Гешев на практика е бил уволнен от системата и не може да иска да бъде възстановен.

 

Делото беше образувано по жалба на Гешев срещу решението на ПК на ВСС от 5 юли, когато кадровиците оставиха без разглеждане писмо на бившия главен прокурор, в което той искаше изрично да бъде гласувана оставката му от съдебната система.

 

Хронологията

 

На 12 юни ВСС гласува за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор за нарушения на етичния кодекс. Три дни по-късно (на 15 юни) президентът Румен Радев подписа указа, с който Гешев беше освободен. Гешев подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във ВКП още на следващия ден. На 19 юни Гешев депозира и ново заявление до ВСС, в което заяви, че се отказва от това си искане и изобщо са продължи да работи в прокуратурата. Същия ден Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата. 

 

Десетина дни по-късно Гешев изпрати ново писмо до ВСС, в което настоява колегията да гласува изрично подадената от него оставка. Казано иначе - че Гешев не е бил уволнен, а сам напуска поста си. На 5 юли ПК на ВСС остави без разглеждане това искане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3764 |15.11.2023 Финансистът Борис Петров: Един напрегнат, но постижим бюджет трасира пътя към еврозоната . 1| 2912 |15.11.2023 ЕНП изиска от Австрия да престане да спира България и Румъния за Шенген . 0| 3137 |15.11.2023 Речникът на “Кеймбридж” обяви думата на годината . 0| 3230 |15.11.2023 Кои са най-големите загуби, които Украйна нанесе на Русия в Черно море?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads