Реклама / Ads
0| 13249 |15.05.2022 НОВИНИ

Бивш генерален секретар на НАТО: При ядрен сблъсък с Алианса губещият ще е Путин

.
Андерс Фог Расмусен Източник: БГНЕС
Путин знае отлично, че ако реши да използва ядрено оръжие, без значение дали говорим за ядрени, биологични или химически оръжия, отговорът на НАТО ще бъде решителен. Такъв ядрен сблъсък не може да бъде спечелен от Путин.
 

Това казва пред DW бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

 

Според него заплахите на руснаците, че ще използват ядрени оръжия, не са реални. Самият той не се притеснява от тях: „Те са просто опит да бъде сплашен НАТО и да принуди страните от Алианса да спрат да изпращат оръжия на Украйна. Ако заплахи като тези ни се отразяваха, то това би означавало да оставим на един брутален тиранин да има последната дума в конфликтите, които сам започва“.

 

„Президентът Джо Байдън представи ситуацията добре след последната среща на НАТО. Тогава той каза, че ако Путин използва ядрено, химическо или биологично оръжие, това ще е прекрачване на границата, което ще предизвика реакция от нас. Но Байдън не беше достатъчно ясен. Не уточни за каква реакция говори и точно каква граница трябва да бъде премината. Засега твърде много лидери на държави от НАТО много държат да изключат категорично един или друг отговор. Никога не бива да правим това. Ако искаме успешно да възпираме, врагът ни трябва да бъде държан в неведение за това къде е границата. Трябва да е несигурен как и кога ще отговорим, ако я прекрачи. Всичко различно от това само дава на Путин възможност за маневриране“, обясни Расмусен.

 

Според него и Байдън, и НАТО са допуснали грешка като обявиха, че няма да изпратят нито един войник в Украйна

 

„Но все пак Байдън постъпи правилно като не беше конкретен относно това как ще реагира НАТО. Това трябваше да бъде направено много по-рано, но мисля, че НАТО си научи урока. Защото, когато изключиш изпращането на войски, изключиш налагането на зона, забранена за полети, изключиш и други възможни действия, тогава казваш на Путин, че може да прави, каквото си пожелае, без да се опасява от някаква реакция от нас“, поясни той.

 

Според него не бива да се осланяме на това какво Путин би възприел за провокация: „Путин е агресор, който нападна мирния си съсед. А според Хартата на ООН, всяка държава има право да се защитава. Освен това, правителството на нападнатата държава има право да търси помощ от други държави за защитата си. Така че, каквото и да поискат украинците, ние трябва да им го дадем“.

 

Андерс Фог Расмусен се е съгласен с изказването на папата, че НАТО „лае пред портите на Русия“: „Никога не сме заплашвали Русия. Не сме я провокирали с разширяването на НАТО. Не сме правили кампания за разширяване - просто приемахме бившите комунистически държави, които кандидатстваха, за да се предпазят от Русия. Така че може би е редно руснаците да се запитат защо всичките им съседи идват при НАТО, за да търсят закрила от тях? Обръщали сме се към Русия неколкократно по време на целия процес. Руснаците имаха голямо постоянно представителство в централата на НАТО, защото искахме да им демонстрираме, че това, което правим, не е насочено срещу тях, и че могат сами да наблюдават всичко, което се случва. Имахме и Съвета НАТО-Русия, който заседаваше веднъж месечно и създаваше рамка за сътрудничество, консултации и подготовка на съвместни действия. Мисля, че папата трябва да прегледа сериозно историческите факти“.

 

Той обаче признава, че НАТО е допуснал много грешки. „Една от тях беше, че не осигурихме на Украйна и Грузия „План за действие“ („Membership Action Plan“) на срещата на НАТО в Букурещ през 2008 година. Аз подкрепях това решение, както и САЩ и Великобритания, но Франция и Германия бяха против, така че не го приехме. Дадохме грешен сигнал на Путин. И няколко месеца след това той даде ясен сигнал на нас - атакува Грузия. Освен това реакцията ни беше твърде мека, когато Русия окупира Крим през 2014 г. и започна окупацията на Донбас. Путин не търси политически и дипломатически решения в момента. Затова е много важно да продължаваме да доставяме тежко въоръжение на украинците, които се борят срещу инвазията и които, да се надяваме, ще постигнат успех и ще разгромят руснаците“, коментира още бившият генерален секретар на Алианса.

 

Андерс Фог Расмусен бе генерален секретар на НАТО от 2009 до 2014 година преди настоящия шеф на Алианса Йенс Столтенберг. Расмусен е и бивш министър-председател на Дания, а в момента ръководи консултантската си фирма „Rasmussen Global“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3956 |12.05.2022 Бившият премиер на Украйна Яценюк: Не може да се подценява Путин и неговата кървава армия . 0| 3368 |10.05.2022 Травма на адвокат отложи делото за екстрадицията на бившата румънска министърка . 0| 4565 |10.05.2022 При акция на ГДНП: Задържаха бивш депутат на ГЕРБ в Бургас . 0| 4968 |09.05.2022 Бивш топ мениджър на „Лукойл“ почина „след сеанс с шамани“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads