Реклама / Ads
6| 23340 |29.08.2021 НОВИНИ

Бивш главсек на МВР: Политиците няма да разрешат МВР да бъде силно, защото не обичат да им гледат в канчетата

.
Калин Георгиев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Не вярвам, че политиците ще разрешат МВР да бъде силно и да има силни специални служби, защото не обичат да им гледат в канчетата. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият главен секретар на Министерството на вътрешните работи Калин Георгиев. Той смята, че за да се променят нещата в системата на МВР е необходима много сериозна реформа, политически консенсус и надпартийно мислене.
 

„Никога не съм се занимавал с политика. Политиката винаги ме е отвръщавала. Имах комфорта да работя самостоятелно и сам да си взимам решенията“, обясни в допълнение бившият главен секретар на МВР.

 

В коментар за полицейското насилие на протестите от 10 юли Георгиев обясни: „Това, което се вижда, е страшно. Знаете ли колко страни има една монета - три. Ако погледнем от гледната точка на независимата страна – едните са жертвите на тези грозни деяния, другите са извършителите. Ако се опитаме да обясним действията на полицаите, най-лесно е да ги оплюем и заклеймим. Нещата са доста по-сериозни. Полицаят няма право на грешки. Много е лесно да теоретизираме. Когато тези момчета и момичета бяха подложени на дълга агресия - палени, бутани, плюти. Опитвам се да намеря нещо, с което да ги оправдая. Трудно е, но трябва да се знае, че има и такава гледна точка.”

 

Според него обаче е абсурдно някой висш ръководен служител да издаде такава заповед. „Най-вероятно става въпрос за професионална неподготвеност, липса на тренировка, на издържаност на характера. Комбинацията с другите фактори, явно е довела до срив в съзнанието на полицаите”, смята той.

 

„Доколкото разбирам срещу тях са повдигнати обвинения и вероятно съдбата им като полицаи е предрешена”, допълни Георгиев относно наказанието на полицаите.

 

Той коментира и очакваната мигрантската вълна от Афганистан. Неговото мнение е, че България може да помогне на хората, които са работили в и с нашето посолство, с нашия контингент.

 

„Бежанците от Афганистан са много различни. Не казвам добри или лоши. Културата и начинът им на живот. Това са хора, които воюват от 500 години. Фактът, че не могат да бъдат победени, асимилирани и интегрирани от западната култура, че и от руската, означава, че наистина са много различни”, добави Калин Георгиев.

 

По думите му на Афганистан не може да се гледа като на една цялостна държава. „Тя воюва от 500 години. Това е страна с много особен конгломерат от различни етноси, народи, езици и племена”, каза още бившият главсек на МВР.

 

Според него проблемът с миграцията не може да бъде решен с военно-полицейски мерки. „Останах с впечатление, че ние едва ли не се готвим за война. Казва се колко военни и единици техника е изпратена. Оградата не може да спре бежанците”, категоричен е Георгиев, който смята, че кризата се решава с преговори, дипломация и пари.

 

Дали бежанската криза се използва за политически цели, той каза: „Като гледам дивотията в страната, всичко се използва за политически цели. Може би в тази уродлива, агресивна форма не е било чак така”, уточни Калин Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3786 |27.08.2021 Осъдиха за корупция бивш австрийски вицеканцлер . 3| 7457 |25.08.2021 Бивш афганистански офицер: Падането на Кабул е сценарий, подготвен още преди 2-3 години . 10| 13972 |24.08.2021 Асен Василев: На влизане в еврозоната ще трябва усмирителна риза за политиците ни . 3| 2981 |18.08.2021 Рамадан Аталай: Този парламент не разполага с политиците, които да водят необходимия дебат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads