Реклама / Ads
9| 5152 |09.08.2024 НОВИНИ

Бивш министър: За "Боташ" могат да бъдат сезирани европейските институции, но нито една партия не си мръдна пръста

.
Александър Николов
"Медийната бомба на кабинета "Главчев", че ще се предоговаря с "Боташ", е ужасяваща неистина. .. Печели насрещната страна - турската компания, печелят и всички търговци, които успяват да заместят "Булгаргаз", губещи сме всички граждани". Това заяви бившият министър Александър Николов.
 

Според него оторизираните органи могат да се самосезират и да направят проверки, защото става дума за "огромни пари, които ние плащаме":

 

"България е част от интегрирания европейски пазар, което ще рече, че когато се ощетява българският пазар, се ощетява европейският пазар. По тази линия е много лесно да бъдат сезирани европейските институции, но нито една партия не си мръдна пръста".

 

Николов обясни, че още от първия ден на договора с "Боташ" България не е използвала "нищо от този договор":

 

"Булгаргаз" сключва договор, който е с огромни плащания, и още в първото шестмесечие в графа "Външни услуги" са скрити загубите по договора, които в тези първи 6 месеца са за 65 млн. лева от неизползвани капацитети".

 

"Когато служебен министър, сложен на поста с мандат от 3 месеца, сключи договор за период от 169 месеца, изглежда странно и безстопанствено, меко казано, защото от първия ден не можеш да си планираш обемите, които са ти необходими, но въпреки това плащаш огромни суми. И трето - "Булгаргаз" от последните два отчета е във фактически фалит, по мнение на одитора, "Боташ" е огромната причина това да стане", коментира той.


"Загубите на ползите за "Булгаргаз" са печалби за други юридически лица и други държави", каза Николов и подчерта, че заради закъснелия иск към "Газпром Експорт" по арбитражно дело сумата е "намалена в пъти, за да е удобно на всички отново".


В предаването "Хоризонт за вас" Александър Николов коментира и предложението на БСП за спиране на преговорите за продажба на Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене", а да се ползват за ремонта на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", което беше отхвърлено от Народното събрание:

 

"Трябва да е обосновано с данни, а не празно говорене. Никой не излиза с реални данни и с реални предложения, които да бъдат обсъждани. Празното говорене, че е съвместимо или не е съвместимо, добре, дори и да е съвместимо (с АЕЦ "Козлодуй"), ако цената, която се получава и ползите са по-високи от това осъвместяване, каквото и да е то от техническа гледна точка или финансова гледна точка, то е ясно какво е рационалното решение".


Направеното от управленията от 2014 г. насам по темата "природен газ" е показателно за товТова каза пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов и посочи:

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2172 |09.08.2024 Антикорупционната комисия разследва ББР и плащания на заеми от фирма на Румен Гайтански - Вълка . 1| 3712 |09.08.2024 Легендарният завод "Ален мак" от НРБ възкръсва с нов собственик . 3| 2689 |09.08.2024 Немски БТР-и край Курск. В областта е обявено извънредно положение . 12| 2277 |09.08.2024 Камен Невенкин: Украинците ще се опитат да задържат парчето територия край Курск като разменна монета при бъдещи преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads