Реклама / Ads
0| 3126 |14.09.2022 НОВИНИ

Бивш шеф на КЕВР: Няма никакъв шанс за евтин газ от Русия. Всички компании там са подчинени на Путин

.
Станислав Тодоров Източник: стопкадър, bTV
Няма никакъв шанс за евтин газ от Русия. Мисля, че всички, които се занимават с темата, са се убедили, че подобно мислене е наивно. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият председател на КЕВР Станислав Тодоров
 

„В момента Русия има огромни проблеми. „Газпром“, както всички други компании в Русия, е на прякото подчинение на администрацията на президента Владимир Путин. Нито една енергийна компания не може да сключи договор и да направи каквото и да е без неговото разрешение. А знаем, че в момента Русия използва газа като оръжие към Европа. В този смисъл е абсурдно да отидем и да искаме от тях да не използват това оръжие по незнайна причина... Просто не сме им достатъчно важни. Няма кой да ни обърне внимание точно на нас да ни пуснат газа“, смята той. 

 

„Много силно се надявам, че служебното правителство ще осигури доставките поне за ноември, декември и януари. В противен случай, точно в момента, в който новите депутати и новият кабинет стъпят в офисите си, няма да имаме доставки. Задължително е да се даде възможност новото правителство да има поне месец-два, за да влезе в темата“, убеден е Тодоров. 

 

„Мерките, които сега предлага Европейският съюз, в по-голямата част вече са в действие в България. Със свое решение от юли месец Народното събрание прие решение, с които казва, че бизнес потребителите не могат и не трябва да плащат повече от 250 лева. Тези компенсации идват от свръхпечалбите, които се взимат от АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица 2“ и НЕК – най-големите енергийни предприятия в България. Това, към което се стреми в Европа, у нас вече е факт“, коментира той по повод предложението, което дойде от Европа за таван на печалбата на дружествата, които печелят от продажба на енергия.

 

„Това, което не сме направили е да наложим това задължение на всички производители на електроенергия. В момента само държавните го правят. Препоръката на ЕК е и частните дружества да го правят. Това може да стане само със закон, затова имаме нужда от стабилно Народно събрание, което да защитава националния интерес и интересите на българските потребители през тази криза“, убеден е той.

 

Според него по отношение на потребителите на газ това, което може да се направи е много лесно: „Първо – може да се въведе програма за компенсации на битовите потребители, както беше въведена декември миналата година. Второто нещо, което задължително трябва да се направи, е втората газова връзка с Гърция да бъде вкарана в експлоатация възможно най-скоро“.

 

По негови изчисления само за месец септември, поради факта, че тази газова връзка не съществува България и българският потребител плащат 150 млн. повече за газ, отколкото биха платили, ако тя беше в експлоатация.

 

Той припомни, че цената на газа от октомври ще падне с 30%, като 20% от тях се дължат именно на интерконектора. „През ноември, когато вече нямаме танкери в втечнен газ от САЩ, ще се вдигне с 30%“, предупреди обаче той.

 

По думите му колкото по-дългосрочен е договорът, толкова по-евтин е газът.

 

„Битовите потребители няма от какво да се страхуват – това, което ще имаме като количество от Азербайджан и това, което ще имаме в „Чирен“, е достатъчно да покрие потреблението на битовите потребители. Остава обаче въпросът за бизнеса“, коментира още бившият председател на КЕВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5938 |13.09.2022 Юлиян Войнов: Българинът умира да гласува за такива, които нямат една правилна прогноза, но му свалят звезди . 0| 2663 |13.09.2022 Кремъл обеща да няма национална мобилизация, въпреки украинската контраофанзива . 0| 3243 |13.09.2022 Цветлин Йовчев: Лакейското поведение няма да помогне, ако интересите на Путин са да ни врътне кранчето . 0| 4712 |13.09.2022 Специалистът John Mark McDonald: Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна, защото ...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads