Реклама / Ads
0| 3374 |15.07.2022 НОВИНИ

Всяка седмица енергийният министър търсел навред газ с правителствения самолет, твърди шефът на КЕВР

.
Станислав Тодоров Източник: стопкадър, bTV
Всяка седмица енергийният министър с правителствения самолет е някъде в търсене на газ. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV председателят на КЕВР Станислав Тодоров. От думите му обаче стана ясно, че все още България няма дългосрочни договори за доставка на газ.
 

„Цената на газа се вдига заради паниката. Проблемът не е за цената вече, а за това дали изобщо ще има газ и дали Европа е готова, ако Путин спре газа. Очевидно Русия използва доставките на газ като оръжие, което да приложи към Европейския съюз. Русия няма спирачки да компрометира и качеството си на сигурен доставчик, за да постигне политическите си цели“, обясни той решение за рекордно увеличение на цената на газа с 32%.

 

„Освен че наруши всички международни договорености и приетия международен ред, на международните пазари Русия не се счита като сигурен доставчик“, добави Тодоров.

 

Той отбеляза, че в момента България потребява газ от Азербайджан, две гръцки и една румънска компания.

 

Станислав Тодоров разясни и дали газът, който идва от Гърция, всъщност е руски: „В една газопреносна мрежа влиза всякакъв газ, включително газът, който влиза от страна на Турция, най-вероятно има втечнен ирански газ, руски. Текат миксове. Не можем да изолираме дали газът е руски, или азербайджански“.

 

„В момента „Чирен“ е пълен на 39%. На едно от последните места сме по запълване на газовите си хранилища“, поясни шефът на КЕВР.

 

„Ако преди сте плащали 100 лв. за парно, ще плащате около 121 лв. сега“, изчисли още Тодоров.

 

„От 1 юли цената на електроенергията се вдига с минималните 3% за бита. Те трябваше да се вдигнат в началото на годината с 13%. Радвам се, че успяхме да изпълним заявката и да вдигнем не с 13, а с 3% и то в средата на годината. Цените на парното се увеличават средно с 29%. С намаляването на ДДС за парното ще паднат на 21%“, обясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10442 |09.07.2022 Петков: Властта не е на всяка цена, каузата е. Мебелите на Борисов в МС бяха като в нощен бар . 0| 3342 |04.07.2022 Парламентът в Скопие решава до края на седмицата за френското предложение . 0| 3244 |04.07.2022 Решаваща седмица: Ще успеят ли „Продължаваме Промяната“ и Асен Василев да съставят правителство с първия мандат? . 0| 3454 |01.07.2022 Христо Иванов: Няма на всяка цена да подкрепим всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads