Реклама / Ads
3| 4172 |23.03.2021 НОВИНИ

Бивша директорка спечели дело срещу Фандъкова и общината

.
Мариана Иванова - бившата директорка на Детска градина No 164 ”Зорница” в столичния квартал Горна баня, спечели окончателно дело срещу директора на дирекция ”Образование” към Столична Община Мария Минчева.
 

Делото бе образувано по тъжба на Минчева срещу Иванова, с обвинение за клевета, произнесена от последната в ефира на bTV през декември 2017 г., когато директорката се оплака от оказан вербален натиск, чрез изпращане на sms-и от общинарката и кмета на Район Овча купел Мария Семерджиева, за прием по извън нормативния ред на хронично болни деца в детската градина.

 

Именно заради твърдения за приемане на такива деца над определения в наредба брой, Мариана Иванова бе уволнена от Кмета Йорданка Фандъкова. Съдът я възстанови на работа 2 години по-късно, но Чобанов не остави нещата така и се погрижи директорката да бъде уволнена отново 4 месеца по-късно - чрез ранно пенсиониране и то без да е подавала молба за това (делото по второто уволнение е висящо).


Близката приятелка на Фандъкова Мария Минчева успя на първа инстанция да осъди Иванова на първа съдебна инстанция за клеветнически твърдения, като Софийският районен съд я призна за виновна и я осъди да плати на тъжителката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 5000 лв.

 

С решение от 22 март 2021 година обаче, Софийският градски съд ОТМЕНИ изцяло присъдата, призна Мариана Иванова за НЕВИНОВНА, отхвърли гражданския иск на Минчева и я осъди на разноски за две съдебни инстанции. Това решение не подлежи на обжалване.


За него съобщи във Фейсбук адвокатът на Иванова Кристиан Гьошев от Адвокатска колегия - Пловдив, който водеше делото за отмяна на уволнението й. Пловдивчанинът благодари на колегите му адв.Владислав Янев, адв.Йоана Лозанова-Паланкова и адв.Галин Хайдутов, успели да извоюват справедливостта за обвинената в клевета по наказателното дело.


С това поредно решение, българският съд затвърждава практиката на Европейският съд по правата на човека в Страсбург, според която подобни дела, образувани по тъжби на държавни или общински служители, срещу лица, които са се осмелили да се оплачат от тях по повод работата им, включително да ги обвиняват в престъпления - ако бъдат уважавани като претенции от националните съдилища, това значи "задушаване правото на жалба" и нарушение на чл.10 от Европейската конвенция, относно правото на свободно изразяване. В тази връзка и решенията срещу България от 2016 г. по делата "Здравко Станев, No 2" и "Маринова и други". В едно от тези решения ЕСПЧ пише:

 

"Гражданите по принцип трябва да са в състояние да подават оплаквания срещу държавни служители до техните висшестоящи без риск от наказателна санкция, дори когато твърдят, че е налице престъпление и дори ако твърденията им след проверка се окажат неоснователни" , пише съдът в Страсбург.


Срещу Мариана Иванова има и второ дело, образувано по тъжба на другата засегната от интервюто й през 2017 г.по bTV - Мария Семерджиева - бивш кмет на столичния район "Овча купел". Там първата инстанция призна Иванова за НЕВИННА и отхвърли претенциите на бившата кметица. Тя обаче обжалва пред Софийски градски съд, който още не е разгледал спора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 8012 |16.03.2021 Миролюба Бенатова към Мария Бакалова: Не чети на български. Ако спечелиш, ще е по-страшно . 2| 3143 |15.03.2021 Община Русе спечели домакинството на Световното първенство по драконови лодки през 2025 г. на Международната федерация по кану-каяк . 3| 4876 |03.03.2021 Зеленогорски: И през 2001 г. твърдяха, че СДС отново ще спечели изборите, но не стана така . 51| 4351 |26.02.2021 Борисов пак ще е премиер, ако ГЕРБ спечели на 4 април, категоричен е Дончев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads