Реклама / Ads
1| 3943 |19.12.2023 НОВИНИ

ВКС върна директорката - два пъти незаконно уволнена от Фандъкова!

.
Кристиан Гьошев и Мирела Гошкарян
Състав на Върховния касационен съд е възстановил на работа директора на столичната детска градина No 151 "Леда Милева" в кв."Оборище".Вчера, 18.12.2023 г. тя бе допусната до работното си място, придружавана от адвокатът й Кристиан Гьошев, а столичният Кмет Васил Терзиев е изпълнил съдебното решение.
 


През 2020 г. Гошкарян е уволнена от бившия кмет Йорданка Фандъкова, заради инцидент с паднал шкаф и други твърдени нарушения. След две години съдебни битки директорката печели делото, оправдана е в решението на Съда по всички дисциплинарни обвинения и се връща на работа в края на 2021 г. Тогава обаче успява да работи само 5 дни, тъй като под уличен натиск на неколцина родители, Фандъкова решава да "заобиколи" съдебното решение и прави умишлена грешка при уволнението на заместващата директорка Вяра Богатева. Последната се "жалва" писмено пред самата кметица, която от своя страна отменя своето грешно уволнение и възстановява замествичката, но и уволнявайки току що върнатата от Съда Гошкарян. Именно това пише и ВКС в своето окончателно определение, с което не допуска до касационен контрол решението на СГС: "....след като незаконно уволнен служител се е върнал на работа, работодателят фингира с уволнение на заместващия служител, което веднага сам отменя като незаконно (чл.344, ал.2 КТ) с възстановяване на длъжността, вече заета от възстановения на работа служител, за да упражни превратно правото на уволнение по чл.328 ал.1 т.8 КТ спрямо последния."

 

Мирела Гошкарян е директор на детската градина от 2003 г., като през 2005 г. печели мястото въз основа на конкурс за постоянно.


FROG потърси за мнение адв.Кристиан Гьошев, който я защитаваше по делото: "Дълго чакана справедливост. Виждате, че дори Съдът е подчертал злоумишлените действия на Йорданка Фандъкова при второто уволнение на Мирела Гошкарян. Това е злоупотреба с права и клиента ми ще търси обезщетение за пропуснати ползи и неимуществени вреди лично от бившия кмет или от Общината. Но аз се надявам стачкуващите тогава срещу Гошкарян "загрижени" родители да съберат пари за обезщетението, което г-жа Фандъкова трябва да плати лично, тъй като това уволнение се случи заради техния натиск.", каза адв.Гьошев.

 

Междувременно стана ясно, че през есента Прокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу Гошкарян, след като Съдът е върнал като незаконно повдигнатото й обвинение с твърдения за незаконен прием на деца. То също беше плод на уличния натиск на родителите, като целта беше директорката никога да не се върне на работа, но и то "катастрофира" в съдебна зала.

 

Днес стана ясно, че няколко родители на бивши и настоящи деца от градината си искат за директор Вяра Богатева, като организираха малоброен протест. Самата Богатева, която според наши източници е била в основата на организацшята на това събитие, вчера дълго време не е сдавала поста в изпълнение на съдебното решение и искала да "защити правата си" лично пред кмета Терзиев - също беше на протеста, отразен от две телевизии. От новото ръководство на Столична община обаче са заявили, че няма как да не бъде изпълнено съдебното решение, което е окончателно и Гошкарян няма да бъде уволнена трети път.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3877 |19.12.2023 Веселин Стойнев, DW: "Възраждане" преминаха от хулигански саботаж към фашизоиден терор . 2| 3644 |19.12.2023 Дейвид Камерън: Лондон и Париж ще подкрепят Киев толкова дълго, колкото е необходимо . 0| 3666 |19.12.2023 ЮИДП проведе обучение за процеса, резултатите и ползите от залесяването  . 9| 4427 |19.12.2023 Започват дебатите за конституционната реформа. "Възраждане" и ИТН напуснаха залата /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads