Реклама / Ads
1| 5289 |18.07.2019 НОВИНИ

Бившата съдийка от Софийския Мими Петрова е осъдила ВСС за 27 159.85 лева

.
Мими Петрова Източник: БГНЕС
Бившата съдийка от Софийския градски съд Мими Петрова е осъдила Висшия съдебен съвет за 27 159.85 лева заради уволнението си, което пък беше отменено от Върховния административен съд. Днес съветът реши сумата да ѝ бъде изплатена.
 

През 2013 г. съдия Мими Петрова беше уволнена от предходния състав на ВСС заради множество забавени дела. Но две години по-късно ВАС окончателно отмени уволнението ѝ, защото един от вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу нея – Васил Петров, беше и член на дисциплинарния състав, пише още LEX.

 

В резултат на това тя заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) срещу ВСС за неимуществени и имуществени вреди, както и за пропуснати ползи.

 

„Между постановяване на решението на ВСС и влизане в сила на решението за неговата отмяна са минали близо една година и три месеца, което е от значение за определяне продължителността на понесените нематериални вреди и съответно за размера на обезщетението. Това значение е преценено от съда. АССГ не е взел предвид интензитета на понесените от увреденото лице морални страдания и не е отчел съществени обстоятелства като безспорния авторитет на съдия Петрова в юридическата общност и в частност сред колегите в съда, уважението, с което се ползва, безукорността и в етично отношение, дългогодишната и отдадена професионална дейност, фактът, че дисциплинарното уволнение е наложено в края на отдадената на обществото професионална кариера и обстоятелството, че дисциплинарното уволнение е отменено както поради пороци на производството, така и поради това, че дисциплинарни нарушения не са осъществени. Дори и без да бяха събрани доказателства за това, произтичащите от незаконосъобразното уволнение негативни преживявания като стрес, безпокойство, отчаяние, неудовлетвореност, липса на признание за положения труд, чувство за безсмислие, разочарование, дълбока обида и унижение и други подобни са естествено и подразбиращо се следствие от увреждащия акт.

 

Не е отчетен комплексният характер на увреждането и съвкупността от негативните преживявания, които ищцата е понесла, предвид и посочените по-горе фактори. По този начин АССГ не е определил размера на обезщетението за неимуществени вреди, отчитайки всички посочени фактори и при спазване изискванията на чл. 52 ЗЗД“, се казва в решението на ВАС от края на юни тази година.

 

В него върховните съдии Жанета Петрова, Таня Куцарова и Аглика Адамова припомнят, че няма утвърдена формула за пресмятане на обезщетението за неимуществени вреди и то се определя от съда по справедливост, като се съобразяват всички обективно съществуващи обстоятелства и практиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3547 |03.06.2019 Български вегански съюз: Маймуни загиват в софийския зоопарк заради ремонт . 4| 5839 |29.05.2019 Съдийката по ”Делото КТБ” стана зам.-председател на спецсъда . 0| 4081 |19.02.2019 Тримата зам.-шефове на Софийския градски съд хвърлиха оставки . 1| 3777 |29.01.2019 22 сензора ще мерят качеството на софийския въздух до края на 2019 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads