Реклама / Ads
5| 3634 |17.06.2021 НОВИНИ

Бившата шефката на филмовия център няма обяснение за отстраняването си

.
Източник: БГНЕС
“Нямам обяснение”. С този първи коментар излезе Жана Караиванова - прясно уволнената шефка на Националния филмов център, която напусна поста по искане на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.
 

Пред Българската национална телевизия Караиванова посочи, че е била повикана на разговор във ведомството, а като аргументите около освобождаването й са били посочени “административни неизправности”. Жана Караиванова заяви, че си тръгва от директорския пост в Националния филмов център с удовлетворението, че е оставила приет Закон за филмовата индустрия, който гарантира 25 милиона лева за българското кино и финансови стимули за инвеститорите в сектора.

 

По думите й това нарежда България на първо място по финансиране на филмовата индустрия в Югоизточна Европа.

 

Въпросният Закон за филмовата индустрия обаче предизвика огромен скандал в киносредите. Някои дори го определят като опит културата да бъде разкъсана от вътрешни разпри и да бъде контролирана. Промените в закона са поредните, а сега всички са скарани. Най-общо три компонента има в закона, които обаче не са свързани в обща концепция за българско кино и култура. Освен това има глава във въпросния закон, създадена така, че да обслужва една конкретна компания - "Бояна филм". Проблем е и подпомагането на телевизионни сериали, "заснети по кинематографичен способ". 

 

"Актуалното обсъждане е още по-важно, защото самият Закон за изменение и допълнение  на ЗФИ беше разработван и приет с поредица нарушения на процедурите и откровени престъпления спрямо здравия разум и българското кино. Държа да ви уведомя, че голяма част от нашата филмова общност прие с дълбоко разочарование мълчаливия отказ на президента Румен Радев да се възползва от правото си на вето по определени откровено лобистки текстове в този вече приет, макар и все още недействащ закон", написа в писмо до културния министър Велислав Минеков филмовият експерт доц. Александър Донев. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6374 |08.06.2021 Шефката на Напоителни системи ремонтирала колата на мама с държавни пари . 1| 5852 |27.05.2021 Почина шефката на пресцентъра на парламента . 19| 7406 |21.05.2021 Любо Кольовски за ексшефката на НАП: Калинка в подножието на Мачу Пикчу . 12| 5076 |21.05.2021 Ексшефката на НАП бяга от отговорност за отписаните милиарди: Става въпрос за периоди преди 2006 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads