Реклама / Ads

4| 3353 |23.01.2021 НОВИНИ

Кинаджии: Законови поправки за големите телевизии, убиват киното

.
Най-големите съюзи на кинотворци разпространиха отворено писмо, че не са съгласни с промени в Закона за филмовата индустрия, който подготвя парламентът. С тях се въвежда механизъм за предоставяне на огромни държавни средства на големите телевизии.

Вижте отвореното писмо на българската филмова общност:


"Ние, представителите на обединената българска филмова общност, категорично не сме съгласни с публикуваните на страницата на Народното събрание предложения за промени в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия (ЗИД на ЗФИ), направени съвместно, при безпринципно политическо съглашателство, от народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и ВОЛЯ, с които се въвежда механизъм за предоставяне на държавна помощ за производство на телевизионни филми и сериали. По този начин значителни публични средства, които според първоначалния законопроект бяха предвидени за подпомагане на българското кино, се пренасочват за финансиране на телевизионно съдържание, предназначено за излъчване основно в програмите на големите телевизионни оператори (обстоятелство, което е недвусмислено видимо от предложението за въвеждане на изискване продуцентите да бъдат допускани да кандидатстват за финансиране само при условие, че са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги - с 1 млн. активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто).

Още веднъж потвърждаваме позицията си, че уредбата на държавното подпомагане за телевизионните формати няма място в Закона за филмовата индустрия. Това ще бъде прецедент в Европейския съюз. Натискът на телевизионните оператори, (които десетилетия не отделят никакви средства за българско филмопроизводство, въпреки наличието на такова изискване в Закона за радио и телевизия) в крайна сметка ще доведе до намаление на средствата за българско кино за сметка на финансирането на телевизионно съдържание, предназначено за програмата на големите телевизии. Отстъпление от защитата на националното ни филмопроизводство вече беше направено с въвеждането на схемата за държавна помощ чрез възстановяване на разходи, където основни бенефициенти отново ще бъдат чужди компании.

Нещо повече, с предложените съвместно от народните представители от ГЕРБ, ДПС, БСП и ВОЛЯ промени, се въвеждат дискриминационни условия към продуцентите на български филми, обвързвайки допускането им до финансиране с комерсиалния успех на продуцираните от тях филми.

Постъпилите предложения на практика подменят философията и основните принципи на Закона за филмовата индустрия. Приоритет на държавната политика в областта на филмовата индустрия вече не е българското кино, а комерсиалното производство на телевизионни филми и сериали, предназначени за излъчване изключително в каналите на големите частни телевизионни оператори. Предложени по този начин законодателните промени нарушават както националното ни законодателство, така и европейските правила относно предоставянето на държавни помощи в сферата на културата.

На първо място, промените, с които се въвежда телевизионно съдържание в обхвата на ЗФИ се предлагат едва между първо и второ гласуване на ЗИД на ЗФИ без да са подложени на обществено обсъждане. Според чл. 26, ал. 1 от Закона за нормативните актове (ЗНА) "изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност". За постигане на тези цели разпоредбата на чл. 18а ЗНА предвижда, че при изработването на проект на нормативен акт се извършва предварителна оценка на въздействието и се провеждат обществени консултации с гражданите и юридическите лица. Следва да се отбележи, че ЗНА по никакъв начин не допуска отклонения от така установените изисквания, гарантиращи публичността, обосноваността и необходимостта при приемане на законите.

Липсата на проведено обществено обсъждане на предлаганите значителни законодателни промени, които фундаментално изменят философията на сега действащия ЗФИ, представлява грубо нарушение на законодателната процедура, детайлно уредена в ЗНА, а нормата на чл. 28, ал. 4 ЗНА, според която непровеждането на оценка за въздействието е пречка за разглеждане на съответния законопроект, е напълно пренебрегната.

Ако предложените от народните представители от ГЕРБ, ДПС, БСП и ВОЛЯ промени бъдат приети на второ гласуване, грубо ще бъде нарушен един от основните принципи на правовата държава, съгласно който публичната власт трябва да се осъществява в пределите и по начина, установени от Конституцията и закона.

На следващо място, предлаганите промени, с които неоправдано се ограничава достъпа до държавни помощи на малките независими продуценти на български филми и се заобикаля изискването за прилагане на пълноценен културен тест, представляват нарушение на принципите и целите на Регламент 651/14.

При така създалите се обстоятелства, настояваме за спиране на промените в ЗФИ и оттегляне на законопроекта. Ако бъде допуснато ЗИД на ЗФИ да бъде приет при такива нарушения, които застрашават съществуването на българското филмово изкуство като значима част от националната ни култура, ще бъдем принудени да сезираме европейските институции, ще се обърнем към президента на Република България с искане да наложи вето на закона и ще предприемем активни протестни действия.

Разбираме, че предвид предстоящите парламентарни избори големите телевизионни оператори ще имат решаваща роля в кампанията, но това което се извършва с предлаганите промени, внесени от депутатите между първо и второ гласуване за финансиране на телевизионни филми от субсидията, определена за българското филмопроизводство, е убийство на българското кино и нанася тежки поражения на националната ни култура, които ще имат последствия десетилетия наред. Надяваме се, народните представители няма да допуснат подобен компромис, независимо от партийните си обвързаности и натиска, на който вероятно са подложени.
_________________________________________
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА
СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ
Милко Лазаров – председател
___________________________________________
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА КИНОРЕЖИСЬОРИТЕ
Павел Веснаков – председател
___________________________________________
АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРАТОРИ
Иван Тонев – председател
___________________________________________
СДРУЖЕНИЕ НА ФИЛМОВИТЕ И ТЕЛЕВИЗИОННИ РЕЖИСЬОРИ
Илия Костов – председател
_________________________________________
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ФИЛМОВИТЕ, ТЕЛЕВИЗИОННИ И РАДИО СЦЕНАРИСТИ
Проф. д-р Станислав Семерджиев – председател
__________________________________________
АСОЦИАЦИЯ НА ФИЛМОВИТЕ ПРОДУЦЕНТИ
Галина Тонева – председател
___________________________________________
АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ПРОДУЦЕНТИ
Христо Христов – председател
__________________________________________
АСОЦИАЦИЯ АКАДЕМИКА 21
Проф. д-р Емилия Стоева – председател
Любомир Халачев
__________________________________________
ОБСЕРВАТОРИЯ ПО ИКОНОМИКА НА КУЛТУРАТА
Д-р Диана Андреева - Попйорданова
__________________________________________
АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ АНИМАЦИОННИ ПРОДУЦЕНТИ
Лъчезар Велинов – председател
___________________________________________
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ ХУДОЖНИЦИ АНИМАТОРИ “ПРОЙКО ПРОЙКОВ”
Надежда Славова - председател
___________________________________________
МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Стефан Китанов
___________________________________________
МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ,
СОФИЯ МИЙТИНГС
Мира Сталева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 23| 14490 |04.10.2020 ЕП: Дълбоко съжаляваме и заставме зад законовите искания за демокрация в България . 0| 4001 |17.06.2020 Парламентът гледа на първо четене поправките в Закона за хазарта . 38| 4802 |08.06.2020 Брюксел отхвърли българските поправки по спорния пакет ”Мобилност” . 3| 5485 |15.05.2020 Адвокатурата оспори пред КС одържавяването на лотариите и поправки за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ