Реклама / Ads
0| 4630 |30.05.2022 НОВИНИ

Бивши журналисти от БНТ: Кошлуков не трябва да бъде допускан до конкурса за директор

.
Емил Кошлуков Източник: БГНЕС
Бивши журналисти от БНТ се обединиха и отправиха призив към СЕМ да не допуска Емил Кошлуков до изслушване в конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия. Като основна причина те изтъкват „извършеното от него престъпление: да срине изцяло доверието в обществената медия“, става ясно от публикация във Facebook групата „Да върнем БНТ на обществото“.
 

Освен това, те изреждат и други причини, заради които Кошлуков не бива да бъде допускан до изслушване:

 

„Заради отправените лично към него основателни критики от ОССЕ, Репортери без граници и Европейската комисия. Заради безпрецедентния по своя обем и авторитет, и продължил до днес обществен протест срещу неговото избиране за поста още първия път. Заради непрозрачния и безпринципен начин на управление на телевизията. Заради доказани материални щети на БНТ, нанесени поради негови решения. Заради смущаващи факти около неговия трудов и управленски стаж, които бяха изнесени от Комисията по култура и медии в НС. Заради накърняване на националния интерес поради провежданата от него културна политика. Заради политическите му зависимости, демонстрирани в програмната политика на БНТ, която превърна медията от „обществена“ в „проправителствена“, а днес – в „партийно обвързана“.

 

Членовете на инициативата са значими имена като Камен Алипиев, Искра Ангелова, д-р Горан Благоев, Марио Гаврилов, Камелия Дончева, Робърт Ковачев и Борояна Пунчева, които са изпратили писмо до президента Румен Радев, министъра на културата Атанас Атанасов, парламентарната културна комисия и СЕМ. "

 

Групата представя и списък от критерии, на които, според тях, трябва да отговаря генералният директор на БНТ:

 

1.   Да е уважавано име в професионалната общност и да има реализирани телевизионни проекти, които да са свързани с обществената мисия на телевизията, като доказателство, че мениджърските му качества са в съответствие с бъдещата му длъжност на Генерален директор на БНТ.

 

2.  Да има концепция – идейна и структурна, в която да са ясно разписани конкретните етапи на реализация по време на мандата, критериите, които ще се спазват при провеждане на заложените реформи, както и финансовите параметри, които гарантират изпълнението ѝ.

 

3.  Да има в управленската си концепция заложени идеи за развитие или преструктуриране на каналите в групата на БНТ – насоченост, специфика, организационна и продуцентска обезпеченост.

 

4. Да посочи авторски или лицензионни обществени формати, предавания и проекти, които да илюстрират пълноценно намеренията му за развитие на БНТ.

 

5. Да представи концепция, с която да гарантира развитието на обществената медия в подкрепа на демократичното и европейско развитие на България.

 

6.  Кандидатите не трябва да имат в професионалната си биография факти, които свидетелстват за упражняване на цензура, ограничаване на свободата на словото и натиск върху правото на журналистическо мнение и изразяване, когато то е в съответствие с правилата на етичния кодекс на българските медии и БНТ.

 

7. Да не е бил основател и лидер на политически формации и партии, да защитава принципа на равна отдалеченост от тях и да е доказал, че защитава баланса на мнения и гледни точки в публицистичните предавания и новините на обществената телевизия.

 

8.  Да не е имал професионална обвързаност с олигархически структури и финансова зависимост от тях.

 

9. Да не е участвал в управлението и организационните структури на фалирали медии, били собственост на олигархични кръгове.

 

10. Да не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби.

 

11. Да има висше образование (магистратура) по журналистика, политически науки, филология, икономика или право или друга близка до медиите специалност.

 

12. Да е управлявал екипи и участвал в производството и създаването на телевизионна продукция, да познава процеса на създаване на телевизия не само на теория, а и на практика.

 

13. Да не е бил обект на критичните доклади на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и Репортери без граници.

 

Журналистите са убедени, че „тъкмо такъв очакват да бъде директорът на БНТ и 3000 именити общественици, журналисти, писатели, артисти, интелектуалци, учени, граждани и духовници, подписали и нашите първи две подписки за оставка на Емил Кошлуков и за оставка на стария СЕМ“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3256 |30.05.2022 Арестуваха бившия приятел на Алена Щерк в Италия . 0| 4232 |29.05.2022 Бившият приятел на Алена Щерк разбрал за изчезването й от новините. Връща се от Италия на 5-6 юни . 0| 3187 |26.05.2022 Захарова: Гоним западните журналисти, ако YouTube блокира брифингите ни . 0| 3464 |24.05.2022 Медведчук отправи сериозни обвинения срещу бившия украински президент Порошенко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads