Реклама / Ads
0| 2718 |23.08.2022 НОВИНИ

Бивши и настоящи шефове на ВМЗ - Сопот отново се замерят

.
Бивши и настоящи шефове на ВМЗ - Сопот отново се замерят. От оръжейния завод обявиха, че договорът с държавния оръжеен търговец ”Кинтекс” е нарушен за сметка на частни фирми, когато председател на борда на ВМЗ е бил сегашният служебен министър на икономиката Никола Стоянов.
 

 

Повод за това станаха твърдения от страна на бившия директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, че ръководството на ВМЗ-Сопот е създало предпоставки за неизпълнение на договор с "Кинтекс" "за сметка на приоритизирането на частни фирми и по този начин не е защитило държавния интерес".

 

Ето и отговора на ВМЗ-Сопот:

 

"В периода от 24.04.2022 г. до 03.06.2022 г. ВМЗ-Сопот е предоставил на частна фирма 20 000 изделия, предназначени по договора с държавната "Кинтекс". Този факт е създал реални предпоставки за неизпълнение на договора с "Кинтекс" и заплаха от изплащането на огромни неустойки. Държавният интерес не е защитен от тогавашното ръководство. "ВМЗ" ЕАД в същия този период - от 24.04.2022 г. до 03.06.2022 г., се ръководи от Никола Стоянов - тогава председател на Съвета на директорите и днес - служебен министър на икономиката и индустрията.

С назначаването на новия борд във ВМЗ и изпълнителен директор Иван Иванов от тогавашния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова - от средата на юни 2022 г. започва активна работа по изпълнението на договора с "Кинтекс".

 

Нещо повече - изпълнителният директор Иван Иванов кани във ВМЗ двамата изпълнителни директори на "Кинтекс" Александър Павлов и Валери Гроздев на място да видят произведените изделия и това, че по договора се работи. Направени са необходимите разчети за производството и доставката, и към днешна дата са взети всички мерки договорът да бъде изпълнен своевременно, въпреки, че старото ръководство с председател на Съвета на директорите - служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, е създало предпоставки за неизпълнение на договора.

 

Съзнаваме, че изнасянето по този начин на информации, свързани с военното производство, не прави нищо друго, освен да вреди на този бизнес - затова уверяваме заинтересованите страни, че към този момент няма услови за неизпълнение на договора."


По-рано днес министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че ще изиска проверка по казуса от новото ръководство на ВМЗ-Сопот, защото, ако казаното от Александър Михайлов отговаря на истината, това е много лошо.

 

"Винаги приоритет е било и аз, когато съм бил във ВМЗ мога да го кажа от първа ръка, работата с "Кинтекс", винаги сме си помагали. "Кинтекс" ни помогна декември месец, когато едва събрахме пари за заплати. Така че тази взаимопомощ е от първостепенно значение. Дали е така не знам, тъй като новото ръководство на ВМЗ още не е встъпило в завода. Но това ще е едно от нещата, които ще искам от тях да проверят. И ако е така, наистина много лошо. Надявам се да не е така, но ще го проверим", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3008 |15.08.2022 Съдът: Бившият шеф на ”Вътрешна сигурност” в МВР е бил незаконно уволнен от Рашков . 0| 3454 |13.08.2022 Гешев повишил без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата . 0| 5010 |12.08.2022 ЦИК назначи за шефове на РИК хора от ГЕРБ и ДПС. ПП обжалва . 0| 2923 |11.08.2022 ДАНС влезе в „Кинтекс“, изземва документи, твърди бившият шеф на дружеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads