Реклама / Ads
0| 2920 |18.04.2022 НОВИНИ

Уволненият шеф на „Кинтекс“: Нинова не се срещна с мен, дружеството е на печалба

.
Източник: БГНЕС
Уважавам правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи. Категорично се противопоставям обаче на опита да бъда дискредитиран и да бъдат внушени несъществуващи причини за моето освобождаване. Това се посочва в позиция до медиите, изпратена от изпълнителния директор на държавното оръжейно предприятие „Кинтекс“ Александър Михайлов.
 

Днес министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че той ще бъде освободен от поста си след направен одитен доклад.

 

„Веднага след встъпването на новия министър й предоставих подробен доклад за актуалното състояние на дружеството“, посочва Александър Михайлов и припомня, че е дългогодишен служител на „Кинтекст“ ЕАД, като е заемал редица позиции преди да бъде назначен за изпълнителен директор през 2017 г. Само за 8 месеца успява да постигне печалба от над 29 млн. лв. – абсолютен рекорд за последните 10 години за „Кинтекс“. Въпреки добрите резултати е освободен без никакви мотиви в края на 2018 г., но в последствие е възстановен на позицията от Служебното правителство.

 

„Заварихме много тежко състояние през 2021 г. Загубени бяха стратегически пазари, подписани бяха неизгодни договори, разходвани бяха огромни средства със съмнителна ефективност, които надваишават 10 млн. лв. за един определен контрагент“, се посочва в разпространената позиция.

 

„Заедно със спирането на неизгодните договори се предприемат и бързи действия за възстановяване на позиции на традиционни пазари. Само месец след повторното му назначаване за изпълнителен директор е подписан договор за над 9 млн. лв. за индийския пазар. След няколко месеца преговори се стига до посигането на нов договор – за над 40 млн. Евро, което е рекордна стойност в най-новата история на „Кинтекс“. Тази добра новина е буквално от последните дни и е плод изцяло на работата на мениджърския екип на дружеството. „Заедно с прекратяването на външните договори и пресичането на нечии икономически интереси, „Кинтекс“ започна да привлича все по-голям финансов ресурс. Явно всичко това привлече голямо внимание към дружеството и увеличи апетитите за неговото управление“, подчертава Александър Михайлов.

 

„Историята, че съм в конфликт на интереси се тиражира в медии със съмнителен произход още от 2018 г. – именно затова предоставих цялата обективна информация на министъра на икономиката и индустрията с нарочен доклад. Документите са категорични – никога не съм бил в такъв конфликт, не съм и към момента“, подчертава бившият изпълнителен директор и разяснява, че на негово име преди годни е била регистрирана фирма, която никога не е реализирала дейност и която е надлежно декларирана във всичките му декларации пред КПКОНПИ, в това число и в докладите му до министъра.

 

Според него другата основна „опорка“, която жълти медии развиват срещу името му е, че е ощетил „Кинтекс“ при договор със сръбска компания в периода 2017 – 2018 г. Проверка обаче доказва, че дружеството не само не е било ощетено, но е и генерирало допълнителна печалба в размер на над 1 млн. евро в следствие на този договор. „Най-вероятно затова и тази тема, която е била и обект на партийни коментари, не е част от предполагаемите причини за освобождаването ми. Просто там вече всичко е проверено и документирано“, допълва Михайлов.

 

„Призовавам да се публикува докладът, за да се запознае обществеността с него. В противен случай се хвърля само медийна димка – съобщава се, че той е даден на прокуратурата, а когато окончателните резултати излязат, те вече няма да са интересни за никого“, посочва още Александър Михайлов. Той допълва, че ако е имало каквито и да е съмнения към него при проверката на службите е било невъзможно да получи достъп до класифицирана информация, какъвто е задължителен за заемането на подобен пост.

 

Вече бившият изпълнителен директор съобщава, че е написал четири последователни доклада до министъра на икономиката и индустрията през последните 3 месеца. „Във всеки информирах за процесите в дружеството, за проблемите и перспективите. Всеки от тях завършваше с молба за среща с министъра, но такава никога не бе проведена“, подчертава той. Михайлов счита, че именно икономическите интереси са причини за неговото освобождаване и посочва, че това дори е било обяснено в предоставените документи до принципала в лицето на Министерството на икономиката и индустрията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4175 |18.04.2022 Нинова вади сатъра: Даде шефовете на ”Кинтекс” на прокуратурата и ги уволни . 0| 3105 |16.04.2022 Борислав Сандов: Нинова е жертва на дезинформация . 0| 3149 |14.04.2022 Нинова: Няма персонални промени в кабинета, Рашков не трябва да подава оставка . 0| 3333 |14.04.2022 Корнелия Нинова: Напрежение в коалицията има. Това между ИТН и ПП е притеснително

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads