Реклама / Ads
0| 5003 |26.11.2007 НОВИНИ

Бизнесът: Бюджет 2008 е прозрачен, но администрацията е много раздута

.
Бюджетът за следващата година е най-прозрачният разработван до момента, но не е достатъчно реформаторски и не е насочен към икономически растеж.Това е становището на работодателските организации в България.
 

Като цяло обаче Държавен бюджет 2008 е най-добрият досега, казаха на специална пресконференция от ръководството на Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюз Възраждане.

Като особено положително бизнесът смята въвеждането на плоския данък от 10% и то без необлагаем минимум, което се очаква да доведе до „изсветляване“ на икономиката.

Като положително се смята също така намаляването на данъка върху дивидентите от 7 на 5%, като присъстващите на пресконференцията представители на бизнеса подчертаха, че би могло дивидентът изобщо да не се облага с данък.

С одобрение се гледа и на друга част от новия бюджет, която предвижда съотношението на осигуровките, които плащат работодателят и осигуреният, да е 60 към 40 (в момента това съотношение е 65 към 35).

Бизнесът обаче има и забележки към бюджета, като основната от тях е, че не е отбелязано за какви реформи ще се влагат средства в образование и здравеопазване.

img_2531.jpg снимки Вяра Йовева

Беше подчертано и че въпреки уверенията за съкращения в администрацията, тя расте. Според изчисленията на бизнеса би трябвало администрацията да се съкрати с около една четвърт. В някои сектори хора от частния бизнес отиват в администрацията, тъй като в структурите, свързани с фондовете от ЕС, се заплаща повече, заявиха от организациите.

Бизнесът иска също така да се върви към по-нататъшно намаляване на данъчната тежест. Беше изтъкнато, че през следващата година не се предвижда никакво намаляване на осигуровките, докато според КРИБ осигуровките биха могли да се намалят с още 3 процентни пункта от 1 юли 2008 г., след като тази година бяха намалени с 3 процентни пункта от 1 октомври.

Беше посочено, че въпреки че бюджет 2008 е по-прозрачен от предходните, е необходимо в него да се отбележи и за какво евентуално ще бъде харчен бюджетният излишък. Според БСК финансовата децентрализация на общините е положителна, но с нея не бива да се прекалява, тъй като може да се стигне до „общински туризъм на фирмите“ към общини с по-ниски данъци. По първоначални данни общините смятат да вдигнат местните данъци за следващата година средно с 24%. Във връзка с журналистически въпрос относно такса смет председателят на БСК Божидар Данев изтъкна, че според камарата такса смет би трябвало да се определя от държавата, а не от общините. Според него е неправилен сегашният метод за определянето й, при който се взимат предвид активите на дадена фирма или жилищната оценка, а не реалното количество на изхвърляния боклук. По думите на Данев така се формира таксата навсякъде в Европа. 

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4698 |25.11.2007 Германия скочи срещу бюджета на ЕС . 3| 4991 |13.11.2007 В бюджета нямало пари за магистрали . 5| 5656 |12.11.2007 Мартин Димитров: Бюджетът е "провал"; коалицията "прави бели" . 3| 5048 |08.11.2007 Парламентът с по-голям бюджет за догодина, Пирински го брани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads