Реклама / Ads
7| 4034 |05.12.2020 НОВИНИ

Бизнесът: Проблемът за икономиката няма да е сега, а когато COVID си отиде

.
Радосвет Радев
В крайна сметка никой няма полза от захаросаната картинка на българския бизнес. Беше анонсирана 3-месечната кредитна ваканция за бизнеса, но това е поведение на търговските банки, с асоциация на Българската народна банка, със съгласието на Европа. В тази мярка държавата не изважда пари от бюджета. Безкрайно бавно пристигат тези ликвидни средства в компаниите. Това коментира Радосвет Радев, който е председател на Българската стопанска камара.
 

"Той накара бизнесът да влезе в схемата ОПИК в икономика без криза, а не да направи антикризна мярка. За първи път се прилагат такива мерки, те се променяха от хода си. Сега действащата 60/40 е по-добра от началната. И по най-ранните ни изследвания около 8% са тези, които се доверяват на мярката 60/40. Тя е неуниверсална и в повечето случаи не работи", допълни той пред "Евродикоф"..

 

"Започна се да се помага на бизнеса без да е направен анализ. Да, за ресторантьорите помощта е важна, защото този бизнес го няма. Но за да илюстрирам колко е неизмислен. Да илюстрирам колко е недоизмислена помощта - в един хотелски комплекс има три ресторанта затворени. Според заповедта те трябва да получат помощ, но хотелът работи и тъй като работи, те не могат да се възползват от мярката. Имаме чувството, че ние еволюционно изгражаме регламентите, по които да се действа в пандемична криза - опит-грешка, но в крайна сметка това го плаща бизнесът", каза още Радев.

 

"Това, което трябва да се направи, се направи навсякъде по Европа и света. Едно от нещата, които характеризира процеса там е неговата скорост, прозрачност, трансперантност, виждаш обороти, събираш, изваждаш, превеждаш пари. Там се съхраняват икономиката. Между другото, големият проблем за българското стопанство не е сега, той ще бъде тогава когато коронавирусът си отиде, защото спасяването на другите икономики ги прави по-конкурентоспособни в деня когато това приключи. Изтощаването на българската икономика, оставяйки я да се възпроизвежда, да си топи сланинките, да прави някакви половинчати неща, ще доведе с резултата, че руинирането на икономиката ще доведе до неконкурентоспобност на цялата българска икономика", коментира председателят на БСК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4154 |04.12.2020 Eксперт: Икономическият министър разбира от “заеми за приятели”, а не от реални мерки за икономиката и бизнеса . 25| 7198 |03.12.2020 Проф. Д. Иванов: Икономиката ни се спуска с асансьор надолу, не споделям оптимизма на правителството . 3| 3849 |01.12.2020 Проблемът с водата събира извънредно общинските съветници в Бургас . 7| 4991 |30.11.2020 Стоян Панчев тревожно: Очаквам спад на икономиката ни със 7-8%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads