Реклама / Ads
4| 8564 |04.07.2018 НОВИНИ

Предприемач пред Фрог: Уведомих посолствата на ЕС и САЩ, че у нас се закриля сивия бизнес

.
Георги Георгиев
Информирах посолствата на ЕС и САЩ, че у нас държавните институции покровителстват сивото счетоводство в млекопреработвателния бранш. Ще си търся и правата по закона Магнитски. Това каза пред Фрог нюз бизнесменът Георги Георгиев, който разкри на пресконференция как съдружникът му във фирма ЖОСИ ООД Симеон Присадашки е водил сиво счетоводство зад гърба му, а държавните органи са го покровителствали. Ето какво разкри още предприемачът:
 

Г-н Георгиев, през май т. г. заедно с гражданско сдружение БОЕЦ предоставихте на медиите документи и разказахте за  покровителството на държавни органи над съдружника  ви във фирма ЖОСИ ООД Симеон Присадашки. Направихте и разкрития за водене на сиво счетоводство.  Задействаха ли се институциите?

 

Преди да ви отговоря,  ще уточня, че благодарение на това държавно покровителство той успява през последните години да организира и ръководи сиво счетоводство в дружеството ни. Така източва дружеството ни и ощетява държавата. Предоставих на медиите и видеозапис на Симеон Присадашки, в който той обяснява как целия сектор млекопреработване от години наред използва сиво счетоводство и как той е организирал това и в дружеството ни. И сега на въпорса ви- државните органи и до днес продължават да покровителстват Симеон Присадашки.

 

Да не би това да ви обезкуражи в борбата?

 

  Не напровив. Обърнах се към посолствата на страните от ЕС и САЩ. Предоставих им цялата информация по случая, включително и видеозаписа с признанията на Симеон Присадашки. След като в България държавните органи покровителстват организатор на сиво счетоводство, защо трябва  нашите партньори от ЕС и САЩ да не знаят това? Предстои да подам сигнал и до ЕК. Ще подам сигнал и до всеки един депутат в ЕП. Така всеки един ще може да чуе  и гледа видеозаписа с признанията на Симеон Присадашки, както и да се запознае с документите уличаващи държавни органи в неговото покровителство. Обсъждаме и защита по глобалния закон Магнитски. Съжалявам, че видеозаписът ще компрометира както държавата ни, така и фирмите от млекопреработвателния сектор. Защото Симеон Присадашки казва точно това – всички фирми в бранша използват сиво счетоводство.Това в ЕС и САЩ се нарича данъчни престъпления и се преследва най-сурово. Очевидно в България това не е така.

 

Доколкото си спомням вие попитахте НАП за всичко това.

 

 И вижте как отговаря НАП по отношение на информацията за сивото счетоводство, което Симеон Присадашки е организирал и ръководил в дружеството ни: „Уверявам Ви, че споделената от Вас информация е важна за НАП,  и са предприети съответните действия по компетентност, за което ще бъдете уведомен/а допълнително след приключването им“.

 

Какво означава това?

 

От отговора може да се направи предположение, че става въпрос за бланкетен отговор, т.е. НАП си имат бланка с отговор, в която само сменят имената на подателя на сигнала. И забележете, аз съм подал сигнал за организирано от Симеон Присадашки сиво счетоводство в дружеството ни. Но тъй като НАП използват бланкови отговори, дори не се съобразяват с качеството на подателя на сигнала. Какво ми отговорят още: „Конкретните резултати от предприетите действия представляват данъчна и осигурителна информация съгласно чл.72,ал.1 от ДОПК и могат да Ви бъдат предоставени въз основа на писмено съгласие на задълженото лице или с акт на съда при спазване на изискванията на чл.74,ал.2 от ДОПК“.

 

Как разбирате думите на данъчните?

 

 Подписалият отговора на НАП  дори не е обърнал  внимание на факта, че аз освен подател на сигнала съм и съдружник в дружеството ни ЖОСИ ООД. С други думи информацията за действията на НАП спрямо моето дружество и резултатите от тях са тайна дори и за съдружник в търговското дружество. Това е извода от бланковия отговор на НАП.

За европейците това ще означава, че данъчни измамници получават европейски пари. За ЕК и ЕП това ще означава и друго – данъчни измамници флиртуват с властта и са нейни партньори. Ще видят още едно доказателство, че наистина е необходимо европарите да се обвържат с правосъдие. Този запис е възможно да дискредитира целия сектор пред Европа, но кой е виновен за това? Та нали ако някой в България бе спрял престъпленията на Присадашки днес този скандал нямаше да се развие.

 

 Не е тайна, че България и до днес продължава да бъде критикувана от нашите партньори за проблемите в правосъдната ни система. Какво показва опита ви?

 

На пресконференцията в БТА, както и на няколко пъти в медиите съм изнасял информация за покровителството на Симеон Присадашки в правосъдната система. Например става въпрос за унищожени съдебни дела, които касаят неговото изключване като съдружник в ЖОСИ ООД. Никой не желае да направи проверка за две унищожени съдебни дела. Как мислите, че ще погледнат на това нашите партньори? И как ще приемат констатацията на Главния инспектор при Инспектората на ВСС за унищожените съдебни дела, което тя констатира по следния начин: „образувани и съответно изтрити“. По този повод предприемам следната инициатива. Ще обявя общоевропейски конкурс на тема „Образуване и съответно изтриване на съдебни дела“. Основната цел на конкурса е участниците в него да намерят едно европейско законодателство, което позволява „образуване и съответно изтриване на съдебни дела“. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени публично.

 

Какво казва още по въпроса Главния инспектор при ИВСС?

 

 В становището си изготвено по повод на унищожените две съдебни дела в СГС Главният инспектор на ИВСС заявява следното: „Становището е окончателно. ИВСС няма да разглежда последващи молби, сигнали, жалби, възражения и други подобни, чийто предмет са разгледаните вече оплаквания и искания“. Това е и конкретния мотив да се обърна към посолствата на страните от ЕС и САЩ. В това становище е казано следното, което аз трябва да разбера – лишен съм от права, които Конституцията гарантира на всеки един български гражданин. Щом като ме лишават от конституционни права, то тогава ще ги търся извън България.

 

Въпросите зададе Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6868 |04.07.2018 Ген. Атанасов: Борисов оценява председателството като охранител . 12| 10851 |04.07.2018 Соня Момчилова: Освен кич българинът няма какво да усети от председателството . 0| 4607 |04.07.2018 Днес е поклонението пред проф. Божидар Димитров . 0| 4575 |04.07.2018 Синоптиците предупреждават за градушки днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads