Реклама / Ads
23| 9090 |07.02.2020 НОВИНИ

Бизнесменът К. Дачев: Решението на депутатите за ТЕЦ ”Марица-Изток 2” ни връща в социализма и опашките за банани

.
Красимир Дачев Източник: БГНЕС
„Никое правителство не се е оправяло със сектора. Това е един деликатен сектор и е много трудно човек, който идва за една – две години да го оправи. Тези, които са вътре в енергетиката – старите кучета, могат да си правят каквото си искат“, заяви бизнесменът Красимир Дачев. Според него решението на депутатите за ТЕЦ „Марица – Изток“ 2 ни връща в социализма и на опашките за банани.
 

Той коментира пред Нова телевизия защо бизнесът е срещу спасяването на ТЕЦ „Марица-Изток 2“. Работодателските организации заплашиха, че ще сезират Европейската комисия заради неправомерната държавна помощ, с която ще се спасява „ТЕЦ Марица Изток 2“. Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България. Това обявиха в позиция работодателските организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).


Позицията на бизнеса е изпратена до премиера Бойко Борисов по повод приетата преди дни мярка, с която парламентът задължи правителство да „оздрави“ държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“.


„България е в много интересно положение заради тази Зелена сделка. Ще има разграничаване между богати и бедни държави“, каза Дачев, зам.- председател на БТПП.


„Очаквахме, тъй като трябваше да затваряме въглищните централи, проект за преструктуриране, за намаляване на разходите, за работниците, но с изненада с разбрахме много хомогенното решение в НС – всички, независимо какъв цвят са, са гласували единодушно да се подпомогне ТЕЦ „Марица-Изток 2“, информира Дачев. По думите му, случилото се наподобява социализма. „Очаквахме друго нещо“, каза той и припомни как едно време е имало опашки за банани.


„ТЕЦ „Марица-Изток 2“ е три пъти по-малко ефективна от ТЕЦ „Марица-Изток 1“. Това е защото е държавна“, заяви Дачев.


Дачев даде за пример Гърция, в която има открита мина за добив. „Там с подобни количества има 2 500 работници, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души”, посочи още той.


Той обясни, че капацитетът на ТЕЦ-а, който работи е между 30%-50% и затова България от износител на енергия се е превърнала във вносител. „Ако ТЕЦ Марица Изток произвежда енергия на 100 лева, тя ще печели и няма да внасяме от чужбина. Януари внесохме енергия на стойност 110 лв.”, каза бизнесменът.


„Ще има опити ТЕЦ-а да се направи недържавна, но това ще е ачик“, добави той. Всяка година има около 150 – 200 млн. лв. загуби, поясни бизнесменът.


„Енергетиката е стратегически отрасъл“, напомни Дачев и поясни, че България няма никаква визия за бъдещето.


Според Дачев, случващото показва за една слепота в сектора. Той напомни, че всеки, който е в него, както например бивш шеф на НЕК опреди е казвал – не, не, не, изведнъж после си променя мнението и почва да говори – да, да, да. (Коментарът се отнася за бившия шеф на НЕК Петър Илиев, който първо бе освободен от борда на БЕХ, а по-късно - в началото на август 2019 г. бе уволнен и от поста на изпълнителен директор на НЕК. До уволнението се стигна след близо година настояване от страна на бизнеса заради високата цена на електроенергията на свободния пазар.)


„Много е деликатна цялата работа. Така няма да стане по начина, по който се процедира. Промените трябва да тръгнат от самият сектор ,от Министерство на енергетиката. Създава се една дупка и аз се чудя с какво ще я засипва после финансовият министър и министър- председателят. На тях им се създават проблеми“, заяви бизнесменът.


„Има работа за десет години и тя трябва да започне днес“, категоричен е той.

 





 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4867 |06.02.2020 Менда Стоянова: След решението на КС ще мислим за импийчмънт на президента . 19| 5943 |04.02.2020 Марешки за решението на Радев: Несериозно е, някаква детска градина . 2| 4557 |27.01.2020 Биляна Петрова: Има подводни камъни в решението на СОС за водната криза . 11| 4540 |21.01.2020 Нинова: Вотът има смисъл, решението за ВиК-холдинга е паническо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads