Реклама / Ads
4| 5630 |07.04.2018 НОВИНИ

Благодатният огън слезе при православните в Йерусалим

.
Патриарх Теофил Трети измоли Благодатния огън в Храма на Гроба Господен в Йерусалим. Веднага след това огънят се разпространи сред вярващите, които са заобиколили Божия храм и се намират по уличките на стария град.
 
Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и се поздравяват с "Христос Воскресе"! Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Хора от цял се стекоха в Йерусалим по време на Страстната седмица, за да вземат участие в поклоненията преди деня на Възкресението. Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин.

Всяка година параклисът на Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Българската делегация, предвождана от митрополит Антоний, взе благодатния огън и се отправи към летище "Бен Гурион".

Българската делегация ще пренесе свещения огън с полет до София с правителствения самолет "Фалкон".

Макар Българската православна църква да обеща да излъчи взимането на огъня на живо във Facebook, това не беше възможно заради невероятно големият трафик. От БПЦ обаче публикуваха видео от взимането на огъня от храма на Божий гроб.

Делегацията ни ще донесе свещения огън в България и той ще достигне до всяка една от епархиите на Българската православна църква, а миряните ще осветят с него домовете си след радостния възглас "Христос воскресе!" в полунощ.

Огънят ще бъде съхраняван в Синодалния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за Пасхалното богослужение.

След богослужението Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония.

За първи път обаче делегация на Българската православна църква ще даде Благодатния огън на Скопие.

Част от делегацията на митрополит Антоний в Йеросалим са бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, подстриган лично от Западно и Средноевропейският митрополит Антоний за иподякон. В делегацията пътува и ректорът на Духовната семинария Пахомий.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Христовото Възкресение, за което свидетелства още апостол Петър, като то се смята за централното място в християнската вяра.

Появата на благодатния огън в навечерието на православния Великден, който бива измолван от Йерусалимския патриарх, духовенството и хилядите поклонници, въпреки регулярността, се нарича "чудото на Благодатния огън".

За да се избегне и най-малкото подозрение, че при запалването му има човешка намеса, параклисът на Божи гроб се проверява за всякакви запалителни средства.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

При слизането на Благодатния огън в параклиса е само йерусалимският патриарх. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6032 |06.04.2018 Митрополит Антоний носи Благодатния огън в България и Македония . 1| 4846 |02.04.2018 Пращаме Благодатния огън на Македония . 0| 5106 |25.02.2018 Загасиха олимпийския огън в Пьонгчанг . 0| 3696 |07.11.2017 Огънят край Велико Търново е овладян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads