Реклама / Ads
2| 5628 |30.07.2018 НОВИНИ

Благоевград прекратява договора си с ”Лафка”?

.
Източник: БГНЕС
Община Благоевград е на път да прекрати 10-годишния си договор с ”Табак маркет”, според който през 2012 г. дружеството е поставило 28 обекта от веригата Lafka (”Лафка”) в града. Причината е, че след заведено от граждани дело Върховният административен съд е обявил решението на общинския съвет за сключване на споразумението за нищожно.
 

Кметът на града Атанас Камбитов каза, че сега от общината изчакват указания от прокуратурата дали трябва да прекратят договора. "Каквито указания ни дадат, ще ги изпълним",пише "Дневник".

 

Договорът между общината и свързваното с депутата от ДПС Делян Пеевски "Табак маркет" е за отдаване на 28 обекта, на които дружеството да постави временни преместваеми обекти. Споразумението е от 2012 г., за срок от 10 години, но финансовите условия са тайна. Конкурс също не е провеждан, защото общинският съвет, с мнозинство от ГЕРБ, с гласуване е възложил на кмета Камбитов, издигнат от ГЕРБ, да сключи директен договор с дружеството.

 

Случаят с подписването на договора между община Благоевград и "Табак маркет" от 2012 г. стана нарицателен за начина, по който веригата стъпи на пазара с продажбите на дребно в България. След Благоевград, но по същия начин, дружеството разположи павилионите си Дупница, Самоков, Кюстендил, Велинград, Пловдив, Гоце Делчев, Димитровград, Свиленград, Стара Загора, Казанлък, Шумен, Русе. До началото на тази година веригата разполагаше с 1000 павилиона в 130 града.

 

Попитан защо не е проведен конкурс кметът се оправда с решението на общинския съвет. В следващ телефонен разговор той си спомня следното: "Когато се взимаше решението, това беше предложението на "Табак маркет". На общински съвет, когато се направи предложението, дойде изпълнителният директор на дружеството. Когато го питаха съветниците дали по този ред иска да се случат нещата, той каза: "Това е нашето предложение, вие преценете какво решение ще вземете".

 

Камбитов допълва, че именно това е била причината съветниците да решат, че ще сключат договор с "Табак маркет" без конкурс.

 

Впоследствие жители на града искат решението да бъде прегласувано, което според правилника на общинския съвет може да се направи след 6 месеца. "При прегласуването решението се потвърди", каза Камбитов.

 

Като допълнителен мотив за сключването на споразумението кметът изтъква, че то е изключително изгодно за общината. Едно от тези условия е, че ако то бъде прекратено по каквито и да било причини, общината не дължи неустойка.

 

Независимо дали е поискан по Закона за достъп до обществена информация или от общински съветник, от община Благоевград отказват да предоставят договора си с дружеството. Причината, по думите на кмета, е, че след запитване от страна на общината от "Табак маркет" не дали разрешение за това.

 

През 2014 г. Калоян Ханджийски изпраща заявление по ЗДОИ до кмета, с което иска да получи договора на общината с дружеството. "Кметът обаче ми отказа", разказа Ханджийски.

 

Тогава той обжалвал отказа пред Административен съд - Благоевград, който отменя отказа и връща искането на общината за ново произнасяне. Общината обжалва пред Върховния административен съд, който в средата на юни 2018 г. оставя в сила решението на първа инстанция. На база решението на ВАС Ханджийски отново иска договора, но отново получава отказ. Този път от зам.-кмета Иво Николов, защото Камбитов бил в отпуск.

 

На всички дела Ханджийски се представлява сам. Причината е, че за да откаже информацията, с мотив за конфиденциалност на условията, общината трябва да докаже липсата на надделяващ обществен интерес. Видно и от двете съдебни решение е, че юристите не са успели.

 

През 2015 г. Ханджийски е избран за общински съветник от Реформаторския блок. Тогава той отново иска да получи договора, но му е отказано с мотив, че е влизал в състава на общинския съвет, когато е подписвано споразумението.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3898 |29.07.2018 Няма съмнения за чума в Благоевградско . 0| 4076 |27.07.2018 Съмнения за чума в Благоевград . 2| 4272 |27.07.2018 Самоуби се издирваният за убийство на бизнесдама в Благоевград . 0| 3684 |20.07.2018 2,8 по Рихтер разтърси Благоевградско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads