Реклама / Ads
0| 3035 |20.02.2022 НОВИНИ

Бляскаво шоу сложи край на Зимните олимпийски игри в Пекин

.
Тържественото закриване Източник: БНТ
Бляскаво шоу сложи край на Зимните олимпийски игри в Пекин. Домакините от Китай предадоха щафетата на делегацията на Италия. След точно четири години олимпийският дух ще бъде съживен в Милано и Кортина д'Ампецо.
 

Тържественото закриване на Игрите на националния стадион в китайската столица „Птиче гнездо“ премина отново под мотото "Един свят - едно семейство", допълва БНТ.

 

Пандемията от COVID-19 ограничи броя на участниците в церемонията. Българският трибагреник беше изнесен в парада от доброволец. Нашите олимпийци не успяха да се включат в церемонията, заради противоепидемичните мерки. Според изискванията на китайските власти, след края на участието си всеки състезател трябва да напусне страната в рамките на 72 часа.

 

В олимпийските игри участваха спортисти от 91 страни, разиграха се 109 комплекта медали. Победител в класирането по отличия стана отборът на Норвегия, който заслужи 16 златни, 8 сребърни, 13 бронзови медала. Второто е за Германия (12-10-5), третото за Китай (9-4-2).

 

„Всички сме равни, независимо как изглеждаме, откъде идваме или в какво вярваме. Тази обединяваща сила на олимпийските игри е по-силна от тези, които искат да ни разделят. Вие давате шанс на мира. Нека политическите ръководители по света бъдат вдъхновени от вашия пример за солидарност и мир. Ако искаме да преодолеем тази пандемия, трябва да бъдем по-бързи, да се стремим към по-високото, да бъдем по-силни, трябва да стоим заедно“, сподели президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в обръщението си към спортистите.

 

Томас Бах призова за равен достъп до ваксини на всички хора по света.

Президентът на МОК завърши речта си с думите: „Призовавам младите хора по света да се съберат след четири години в Милано и Кортина, за да отпразнуват 25-ите Зимни олимпийски игри“.

 

Церемонията завърши с впечатляващо шоу с фойерверки.

Зимните олимпийски игри в Милано и Кортина д'Ампецо ще се проведат в периода 6-22 февруари 2026 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3350 |20.02.2022 Борис Джонсън: Ситуацията около Украйна може да доведе до най-голямата война в Европа от 1945 г. . 46| 11247 |19.02.2022 Зеленски в Мюнхен: Да чакаме в ковчезите ли? Ако сте убедени, че руската инвазия в Украйна е неминуема, е време за действия . 22| 4443 |19.02.2022 НАТО изтегля персонала си от Киев, държави призоваха гражданите си за напускане на Украйна . 16| 5337 |19.02.2022 Асен Василев: Потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads