Реклама / Ads
1| 2507 |02.04.2024 НОВИНИ

Блинкън: Украйна се намира в критичен етап във войната с Русия и спешно се нуждае от повече западна помощ

.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън Източник: БГНЕС
Украйна се намира в „критичен етап“ във войната с Русия и спешно се нуждае от повече западна помощ. Това заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс. Той изрази съжаление от безизходицата в Конгреса на САЩ относно пакета военна помощ на стойност десетки милиарди долари за Киев.
 

„Абсолютно важно е да дадем на украинците това, от което продължават да се нуждаят, за да се защитават, особено що се отнася до боеприпаси и противовъздушна отбрана“, категоричен бе Блинкън пред журналисти по време на посещението си във Франция.

 

„Това е още една причина, поради която искането за допълнителен бюджет, което президентът (Джо) Байдън отправи към Конгреса, трябва да бъде изпълнено възможно най-бързо“, уточни той.





Байдън настоя контролираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса да одобри пакета за военна и финансова помощ, но председателят ѝ Майк Джонсън задържа провеждането на гласуване по този въпрос от месеци, като се обосновава с други вътрешни приоритети.

 

Украинският държавен глава Володимир Зеленски посочи, че ако Украйна не получи помощта, нейните сили ще трябва да отстъпват „с малки стъпки“.

 

Блинкън и френският военен министър Себастиан Льокорню по-рано днес посетиха завод, в който оръжейният производител „Некстер“ произвежда самоходни гаубици „Сезар“. Льокорню отбеляза, че „Некстер“ работи за увеличаване на производството на 2 гаубици „Сезар“ месечно спрямо 6 понастоящем.





През последните седмици френският лидер Еманюел Макрон възприе по-твърда позиция спрямо Русия на фона на опасенията, че Украйна губи позиции във войната, особено след като подкрепата на САЩ спада.

 

Очаква се освен Украйна, и събитията в Близкия изток да заемат водещо място по време на разговорите на Блинкън във Франция. В Париж той ще се срещне и с Макрон, само часове след като екип на базирана в САЩ неправителствена организация беше поразен при израелски въздушен удар в централната част на ивицата Газа. Това засили натиска над Вашингтон да втвърди позицията си по въпроса за войната между Израел и Хамас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5760 |02.04.2024 "Светът не бива да забравя, че в Украйна се води война". Животът се завръща в Буча, някои семейства обаче не могат да продължат напред . 1| 2394 |02.04.2024 Германската инфлация спадна през март до 2,3% . 9| 2473 |02.04.2024 Веселин Стойнев: За да могат ПП-ДБ сами да налагат дневния ред, трябва да са първа политическа сила . 0| 2365 |02.04.2024 САЩ: Изцяло подкрепяме Рюте за следващ генерален секретар на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads