Реклама / Ads
0| 6341 |07.07.2015 НОВИНИ

Близнашки се втвърди: Христо Иванов да си пише оставката

.
Министърът на правосъдието Христо Иванов да си подаде оставката. Има лековато поведение. Това каза бившият премиер и експерт към ДПС Георги Близнашки по НТВ, по повод отхвърлените днес промени в Конституцията.
 

Лековато поведение на министъра. Той въобще не разбра какво се случва. Мислеше, че ще бъде подкрепен от позицията на силата. Когато отвсякъде заваляха критики, той започна да дава груби квалификации на съдии. Не се прави така. Груба грешка. Това не беше дискусия, а са изфабрикува консенсус. Лековато поведение, да не губи време, а да сяда да си пише оставката, призова Близнашки.

 

И продължи: Не успя да убеди човек като мен. Не потърсиха съвет от мен. Научих на 16 април за техните намерения. Няма да стана конституционен съдия през следващите 10 г. Не съм обсъждал въпроса да се кандидатирам за президент със съпругата си. Това е една спекулация, за да се изкористи моето положение. Няма нищо общо с истината, допълни той.

Не можеш да отваряш заседанията на ВСС, защото след това магистратите ще бъдат подложени на натиск. Това не трябва да се допуска. Съдебната власт трябва да остане извън политиката. Не може съдията от всяко равнище да сезира конституционния съд. Министърът трябваше да остане в рамките на тази стратегия, която беше одобрена от Народното събрание. Можеше да се мине през една реформа, чрез закона за съдебната власт и след това да се мисли за задълбочаване на реформата.

 

Те решиха, че всички странни идеи могат да ги вкарат в реформата. Зад тази реформа стои сбъркана политическа философия, която възпроизвежда епохата на Иван Костов. Това всичко се случва през Радан Кънев. Самият министър сочи Кънев като гарант за реформата. Сбъркани бяха идеите и подхода. Конституционната ревизия изисква мнозинство. Те отблъснаха много хора. Реформата предполага друг подход. За мен беше по-важна битката за общественото мнение. Аз съм един от ветераните в политическия живот. Получих множество упреци, за мен беше мобилизирана мощна кампания. Моите ценности и принципи са в Конституцията, заключи Близнашки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5025 |07.07.2015 Близнашки: Най-отчаяните хора, костовистите, са срещу мен . 0| 5146 |03.07.2015 Яне Янев: Христо Иванов действа като слон в стъкларски магазин . 0| 5012 |03.07.2015 Дора Янкова: Христо Иванов изхаби думата „реформа" . 0| 4609 |03.07.2015 Близнашки прогнозира разгром на съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads