Реклама / Ads
9| 4581 |31.05.2015 НОВИНИ

Близнашки: Ще преосмисля подкрепата на "Борисов 2"

.
Георги Близнашки
Съкращаването на мандата на ВСС и преминаването към явно гласуване по кадрови въпроси на практика ще постави ВСС в зависимост от „силните на деня“. Това каза по повод готвените заради съдебната реформа промени в Конституцията пред БНР проф. Георги Близнашки.
 
Той изрази надежда, че „здравият разум ще надделее и тези предложения ще бъдат отклонени“. За да се върви по една възходяща линия на развитие е необходимо да има във властта честни и почтени хора, които не идват там, за да се облагодетелстват, а да работят за каузата на своя собствен народ. Мисля че през тези 3 месеца  ние показахме, че може да се действа и по този начин. Лично аз не допуснах да бъда въвлечен в какъвто и да било корупционен скандал. Не съм подписал нищо, от което аз самият или моето потомство, някой ден биха се срамували. Аз съм поддръжник на прарламентаризма. Трябва да управляват онези, които са спечелили доверието на собствения си народ. Затова подкрепях дълго време сегашното правителство – тази коалиция, която, така или иначе, везма доста трудно своите решения. За мен, ако продължат да упорстват с промените в Конституцията, много вероятно това ще даде повод да преосмисля своята цялостна позиция. Една сбъркана идея повлича след себе си друга, коментира Близнашки.

Конституционалистът проф. Пенчо Пенев заяви, че разделянето на ВСС на две колегии е стара идея, която отдавна е трябвало да се случи, защото функциите на съдиите и прокурорите са различни, както и критериите за оценяване на дейността им. За един гражданин, който участва в наказателния процес или в административния, самата мисъл, че съдията е назначаван с участието и на прокуратурата, меко казано, смущава. Това също трябва да се разреши. Тайното гласуване е било замислено при непостоянно действащ ВСС като гаранция, че на съдебните кадровици няма да бъде оказван натиск от ръководителите им, които също участват във ВСС, заяви той. Отдавна вече ВСС е постоянно действащ орган и тайното гласуване пречи на мотивирането на актовете на ВСС, а те са обжалваеми пред Върховния административен съд, коментира Пенев и припомни че Съвета взема по 300 – 400 кадрови решения годишно, а част от тях касаят и дисциплинарните производства.

С намаляването на мандата на ВСС, той не се поставя в зависимост, категоричен е ученият. Няма връзка между мандата на ВСС и мандата на НС при уредбата, която съществува сега. Такава връзка би могло да има, ако НС можеше предсрочно да прекратява мандата на член на ВСС. Такава възможност, по Конституция, няма. Второ, такава опасност можеше да съществува, ако след изтичане мандата на ВСС можеше да има „повторност“ – тоест НС да каже „абе, ти не слушаш и затова няма да те изберем втори път“. Повторността е забранена! Е, по какъв начин НС ще влияе върху мандата, каза още проф. Пенев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5057 |26.05.2015 Близнашки: Френският посланик отслаби съдебната ни система . 7| 4367 |26.05.2015 В. Симеонов ядосан: Оттегляме подкрепата без промени в Изборния кодекс . 13| 4461 |17.05.2015 Близнашки: ДСБ е обсебена от идеята за зависима прокуратура . 13| 4213 |14.04.2015 Борисов: Саркози изрази подкрепата си към мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads